Στο κοινωνικό μέρισμα της κυβέρνησης χωρούν όλοι. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ αναφορικά με την ανθρωπογεωγραφία του κοινωνικού μερίσματος σε όρους καλυπτόμενου πληθυσμού δείχνουν ότι η δεύτερη πολυπληθέστερη κατηγορία δικαιούχων μετά τους Ελληνες είναι οι Αλβανοί, με τους βούλγαρους και τους ρουμάνους κατοίκους Ελλάδας να ακολουθούν στην πρώτη τριάδα. Στις τρεις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας καταγράφονται Τούρκοι, Γερμανοί και Κινέζοι οι οποίοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα και οι οποίοι προφανώς πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αιτήσεων καταβολής κοινωνικού μερίσματος ήταν η υποβολή φορολογικών δηλώσεων την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ τα οποία βασίζονται στις εγκεκριμένες αιτήσεις με ημερομηνία έως τις 13 Δεκεμβρίου 2017, συνολικά εμφανίζονται 172 υπηκοότητες στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Οι Ελληνες προσεγγίζουν τα 2,8 εκατομμύρια, οι Αλβανοί ακολουθούν με 284.762, οι Βούλγαροι υπήκοοι με 18.127 και οι Ρουμάνοι με 14.717. Σε ένα σύνολο 3.174.579 ωφελημένων από το κοινωνικό μέρισμα, ένα ποσοστό της τάξεως του 12% ή 384.617 συμπολίτες, είναι αλλοδαποί. Εάν η αναγωγή γίνει σε όρους αιτήσεων (1.184.550 Ελληνες έναντι 119.697 αλλοδαπών) τότε το ποσοστό των αλλοδαπών δικαιούχων περιορίζεται στο 7% του συνόλου.

«Η λογική «κοινωνικό μέρισμα μόνο για Ελληνες»μυρίζει ρατσισμό», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνοντας παράλληλα πως «το κοινωνικό μέρισμα καλώς το πήραν όσοι μένουν στην Ελλάδα και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια που ορίστηκαν».

Ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, σημείωσε: «Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι κακό από τη στιγμή που οι αλλοδαποί δουλεύουν στη χώρα μας και είναι δεδομένο ότι η μαύρη εργασία κυριαρχεί σε αυτούς, ήταν επόμενο ότι θα γίνει αυτό».

Οι αιτήσεις. Από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ παράλληλα προκύπτει ότι έως τις 23 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί 27.596 αιτήσεις για το ειδικό κοινωνικό μέρισμα το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ σε 27 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις (13.048) αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό μερίσματος 14,2 εκατ. ευρώ, με το μέσο μέρισμα ανά αίτηση να διαμορφώνεται σε 1.094,67 ευρώ.

Τέλος, σε 2.020 περιπτώσεις διαπιστώθηκε αδυναμία πίστωσης του μερίσματος στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εξαιτίας προβλήματος με το IBAN.