Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά, αρχής γενομένης από το Ιόνιο Πέλαγος, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση του δικαιώματος που απορρέει από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για χωρικά ύδατα έως και 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η Επόμενη Ημέρα», ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «για την αιγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η κίνηση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημα μας είναι η υφαλακρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία».

«Η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές» τόνισε.

Η Ελλάδα δεν άσκησε μέχρι σήμερα το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παρά το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις δήλωναν ότι διατηρούν το δικαίωμα επέκτασής και επιφυλάσσονται για τον χρόνο άσκησης τους.

Αρκετές φορές στο παρελθόν είχε εξετασθεί η ιδέα της τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων, αλλά δεν είχε υπάρξει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.

Η Τουρκία, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης στις 8 Ιουνίου του 1995, έχει ανακοινώσει πως θα θεωρήσει «αιτία πολέμου» τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.