Στη Σύνοδο Πρυτάνεων ΑΕΙ το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έδωσε «συν 50%» στη φετινή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων της χώρας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ενημέρωσε τις ηγεσίες των ανωτάτων ιδρυμάτων ότι δεν θα μάθουν το ακριβές περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πριν δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα (αναμένεται σήμερα), ενώ δεν έκανε κουβέντα για τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την ψήφιση του νόμου του για το άσυλο το καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος Πρυτάνεων έγινε με το πανεπιστήμιο – οικοδεσπότης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε κατάληψη από ομάδες αναρχικών που μπήκαν την Παρασκευή, πέταξαν έξω φοιτητές και καθηγητές και μέχρι σήμερα δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν.

ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Κατά τα άλλα και με δεδομένο ότι πιθανολογούνται αντιδράσεις από την πλευρά των ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας κράτησε μυστικές τις λεπτομέρειες της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τη συνένωση δύο ΤΕΙ (Πειραιά και Αθήνας) ενώ στην χθεσινή ομιλία του στο 8ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση είπε ότι «η Δυτική Αττική έχει την ανάγκη ενός αναβαθμισμένου πανεπιστημίου με νέα προγράμματα σπουδών και νέα γνωστικά πεδία». Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου ώστε να ενταχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Ωστόσο, 15 μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας είχε υποσχεθεί στις διοικήσεις των ΑΕΙ ότι θα τους δώσει το νομοσχέδιο πριν ανακοινωθεί ώστε να έχουν περιθώριο για τις παρατηρήσεις τους. Αντ’ αυτού, στην 86η Σύνοδο Πρυτάνεων φαίνεται να ανακοίνωσε ότι είναι «ειλημμένη πολιτική απόφαση» να μη δοθεί το νομοσχέδιο στα ΑΕΙ, αλλά στη δημόσια διαβούλευση οπότε να ενημερωθούν και οι διοικήσεις των ΑΕΙ όπως οι υπόλοιποι πολίτες…

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συζήτησαν εκτενώς τα θέματα της υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, θέσπισης ακαδημαϊκών κριτηρίων για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, μεταπτυχιακών σπουδών, παιδαγωγικής επάρκειας, φοιτητικής μέριμνας, λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών ΑΕΙ κ.ά.

Στα παραπάνω ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την κατανόησή του και ανακοίνωσε την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με 7 εκατ. ευρώ για το 2017 (και εντός του Δεκεμβρίου) και με 34 εκατ. για το 2018.

Η Σύνοδος μεταξύ άλλων εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την καθυστέρηση έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή του νόμου περί λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών ΑΕΙ (ΕΛΚΕ) και ζήτησε παράταση στην εφαρμογή των νέων μέτρων για τις μεταπτυχιακές σπουδές (δίδακτρα, αμοιβές καθηγητών κ.λπ.), καθώς τον Απρίλιο τα πανεπιστήμια πρέπει να κάνουν «ολική επαναφορά» των μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους με άλλο τρόπο λειτουργίας.

Επεισόδια και δακρυγόνα

Στη Σύνοδο δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς φοιτητές πραγματοποίησαν κινητοποίηση κατά των όρων δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά απωθήθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το Ζάππειο Μέγαρο.