Με το βλέμμα στραμμένο σε έναν μετεκλογικό ορίζοντα δείχνει να κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις ενωτικές κινήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του που έγιναν μέσα από το προγραμματικό Συνέδριο της ΝΔ και τη συμφωνία που πέτυχε ως προς τις προτεραιότητες που ο ίδιος έχει ιεραρχήσει για τη χώρα. Οι στόχοι που είχε θέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Συνέδριο επιτεύχθηκαν πλήρως, κατά τους επιτελείς της Πειραιώς, καθώς και τη συσπείρωση πέτυχε, έχοντας μάλιστα παραπλεύρως και τους δυο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το σχέδιό του για την επόμενη μέρα προέβαλε χωρίς να καταγραφούν ενστάσεις. Κατά συνέπεια, αυτό που θα επιδιώξει από σήμερα έως και την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης είναι πλέον η υπέρβαση στα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ, ώστε να ξεφύγει το κόμμα από τη στασιμότητα της τελευταίας περιόδου, αλλά και ταυτόχρονα η προσπάθεια για την εξασφάλιση πολιτικών και κοινωνικών συγκλίσεων προκειμένου να καταφέρει –εφόσον κερδίσει τις εκλογές –να κάνει τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει.

Η στρατηγική. Οπως προέκυψε από τις παρεμβάσεις Μητσοτάκη αλλά και των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα θα βασιστεί στους εξής πυλώνες:

1. Στην προβολή της ετοιμότητας της ΝΔ να κυβερνήσει τη χώρα και να την οδηγήσει σε σύντομο χρόνο μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η ομιλία . Μητσοτάκη χθες στηρίχθηκε στη φράση «είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

2. Στη διατήρηση υψηλών ποσοστών συσπείρωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι στο οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν αποφασιστικά οι δημόσιες παρεμβάσεις Καραμανλή (έκανε την πρώτη μετά το 2015 δημόσια δήλωση) και Σαμαρά, αλλά και οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τις αποφάσεις Μητσοτάκη για μη αξιοποίησή της σε μια δική του κυβέρνηση.

3. Στην προσπάθεια διεύρυνσης της εκλογικής βάσης της ΝΔ μέσα από το προσκλητήριο συστράτευσης που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προς τους πολίτες που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί – κεντροδεξιοί».

4. Στη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, προκειμένου να βρεθεί κυβερνητική λύση την επομένη των εκλογών, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο από τα εκλογικά ποσοστά. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η Φώφη Γεννηματά φάνηκε καταρχάς «ανοιχτή» σε μια συζήτηση, εστιάζοντας στην αναφορά της από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ότι «ο ειλικρινής διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε συγκλίσεις». Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Θα τα καταφέρετε και θα συναντηθούμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι για να πετύχει το σχέδιο που παρουσίασε χθες αναλυτικά πρέπει να έχει την κοινοβουλευτική δύναμη που είναι αναγκαία και ότι αυτή δεν εξασφαλίζεται μόνον με τις ψήφους της ΝΔ (η συσπείρωση του κόμματος είναι ήδη πάνω από το 90%) . Γι’ αυτό και η ομιλία του στο Συνέδριο είχε τον χαρακτήρα προσκλητηρίου συστράτευσης προσδοκώντας εκλογικά οφέλη και από άλλους ιδεολογικούς χώρους, αλλά και από τους νέους που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Θα επιχειρήσει να ενώσει τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από την εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα προβάλει ως επιχείρημα ότι ο μόνος τρόπος για την πολιτική αλλαγή είναι η στήριξη της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιστεύουν ότι είναι δυνατή η σύμπραξη –πάνω σε μια κοινά αποφασισμένη προγραμματική συμφωνία –με την ευρύτερη Κεντροαριστερά την επομένη των εκλογών, προκειμένου να αποφευχθεί η περιπέτεια της επαναληπτικής αναμέτρησης, η οποία θα γίνει, μάλιστα, με το σύστημα της απλής αναλογικής που μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό της Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να αναμένονται ανοίγματα της ΝΔ προς τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, αλλά και προς τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Αυτές οι κινήσεις θα εκφραστούν είτε με την αξιοποίηση μη πολιτικών προσώπων που απευθύνονται στην κοινωνία είτε με συγκεκριμένες επιλογές στο πεδίο του κυβερνητικού προγράμματος.