Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η ανακίνηση του ζητήματος εκλογής μουφτή στη Θράκη μετά τις δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου. Τον υπουργό Παιδείας μπορεί μεν να κάλυψε με εύσχημο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται πως έχει άλλη άποψη.

«Δεν συζητάμε τέτοια θέματα. Είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και δεν αφορά την τουρκική διπλωματία» ήταν η αρχική αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Γαβρόγλου. Ενώ ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες είχε απαντήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής πως «αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά δεν είναι κάτι που θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες».

Εν τοις πράγμασι, η συζήτηση άνοιξε με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Μολονότι ο Πρωθυπουργός έσπευσε να αποσυνδέσει τη συζήτηση από την επίσκεψη, πρώτος ο τούρκος πρόεδρος έθεσε δημοσίως το ζήτημα, εξισώνοντας μάλιστα την εκλογή μουφτή στη Θράκη με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επιχειρηματολογία την οποία υιοθέτησε ο Κώστας Γαβρόγλου στην επίμαχη συνέντευξή του στην Τηλεόραση της Βουλής, προς γενικότερη έκπληξη ορισμένων κυβερνητικών στελεχών –όχι όμως και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ανέκαθεν με διαφορετική προσέγγιση τα ζητήματα της μειονότητας. Κάτι που δεν ικανοποίησε, ως φαίνεται, τον πιο έμπειρο σε διπλωματικά ζητήματα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε μεν αρχικά με απόλυτο τρόπο, αλλά αργότερα επιχείρησε να ρίξει τους τόνους μέσω διπλωματικών κύκλων, μιλώντας για «θέμα αρμοδιότητας του υπουργού Παιδείας». Προς ψήφιση βαίνει, άλλωστε, στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση της σαρίας στη Θράκη, δηλαδή του ισλαμικού νόμου, ο οποίος καθιέρωνε την υποχρεωτική δικαιοδοσία του μουφτή για όλους τους μουσουλμάνους έλληνες πολίτες. Με την ψήφιση του νόμου και την προαιρετική πλέον δικαιοδοσία του μουφτή, τυχόν εκλογή του θα σημαίνει πρακτικά ότι τα μέλη της μειονότητας θα έχουν δικαίωμα να εκλέγουν τους δικαστές τους για τις διαφορές αστικού, οικογενειακού και κληρονομικού χαρακτήρα. Γεγονός που πιθανότατα θα δημιουργήσει και νομικές εμπλοκές.

ΟΙ ΑΝΕΛ. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα από τον Δημήτρη Καμμένο. Ο βουλευτής απέρριψε σε δηλώσεις του την πρόταση Γαβρόγλου. «Δεν μπορεί να γίνεται κουβέντα για τόσο δύσκολα ζητήματα, ευαίσθητα, εθνικά. Δεν θα ήθελα να έρθει κάτι τέτοιο στη Βουλή», σχολίασε.