Το μήνυμα της τελικής αντεπίθεσης σε μια κυβέρνηση που –όπως θα επισημάνει –καταρρέει υπό το βάρος των σκανδάλων, της αναποτελεσματικότητας και των ψεμάτων θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβασή του στο Συνέδριο της ΝΔ, το οποίο αποτελεί ακόμη μία φορά πεδίο διαγκωνισμού συστημάτων και αξιωματούχων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν της παρουσίασης των βασικών αξόνων του κυβερνητικού του προγράμματος, αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα και τη σχέση που αυτά έχουν με τις προεκλογικές εξαγγελίες των ίδιων προσώπων. Η ομιλία του θα αποτελέσει και τον οδηγό των στελεχών του κόμματος για το επόμενο διάστημα και πιθανότατα έως τις επόμενες εκλογές οι οποίες, σύμφωνα με την εκτίμηση της ηγεσίας της ΝΔ, θα γίνουν μέσα στο 2018.

Η αποδόμηση της κυβέρνησης θα συνδεθεί με ευθεία επίθεση στο δίδυμο Τσίπρας – Καμμένος και θα εστιαστεί εκτός από την οικονομία (φόροι, μειώσεις συντάξεων και μισθών, έλλειψη βούλησης για επενδύσεις κ.λπ.) και στα εξής τρία βασικά για τη ΝΔ ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα:

1. Επίθεση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Στελέχη της ΝΔ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση είχε ευθύς εξ αρχής στόχο να ελέγξει την Δικαιοσύνη. Θυμίζουν την πρωτοφανή επίθεση κατά του ΣτΕ όταν το τελευταίο ακύρωσε πλήρως ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν ότι το γεγονός εκείνο δεν ήταν τυχαίο και τονίζουν ότι ο νέος γύρος των επιθέσεων ξεκίνησε ήδη με πρωταγωνιστή αυτή την φορά τον Σταύρο Κοντονή, τον οποίο ο Πρωθυπουργός κάλυψε απολύτως μέσα από την τελευταία συνέντευξή του. Για τον Μητσοτάκη το θέμα αυτό είναι μείζον και θα καταγγείλει την απόπειρα της κυβέρνησης να ποδηγετήσει τους θεσμούς και τις ανεξάρτητες Αρχές. Θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα επισημάνει ότι η διάκριση των εξουσιών αποτελεί τον πυλώνα της Δημοκρατίας σε όλα τα ευνομούμενα κράτη.

2. Υπόθεση Καμμένου. Η ΝΔ δεν προτίθεται να αφήσει το θέμα να περάσει στη λήθη. Ο χορός των αποκαλύψεων συνεχίζεται και πάνω σε αυτές θα στηριχθεί για να εντείνει την πίεση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αλλά και προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Κοινοβουλευτικά οι επερωτήσεις βουλευτών θα συνεχιστούν ενώ θα διατυπωθεί νέο αίτημα για κλήση του Καμμένου στην Επιτροπή Εξοπλισμών αλλά και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τα ερωτήματα ως προς τον ρόλο του «εθνικού μεσάζοντα» όπως χαρακτήρισε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ τον Βασίλη Παπαδόπουλο στην υπόθεση αλλά και για τις σχέσεις του με τον Καμμένο θα διατυπώνονται σε κάθε δημόσια παρέμβαση της κομματικής ηγεσίας και των κορυφαίων στελεχών.

3. Διαπλοκή. Η ΝΔ εστιάζει το ενδιαφέρον της στις πρόσφατες αγοραπωλησίες τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και στην έκδοση νέων εφημερίδων από πρόσωπα που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ηδη η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έριξε αυτή την εβδομάδα την πρώτη «προειδοποιητική βολή» σε ό,τι αφορά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τηλεοπτικών σταθμών, ζητώντας από το ΕΣΡ να εξετάσει αναλυτικά τα πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί συνέχεια με ανάλογες θεσμικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΝΔ. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε να ελέγξει το τοπίο των ΜΜΕ μέσω των λουκέτων που επιχείρησε να βάλει ο νόμος Παππά και τώρα υλοποιεί το plan B, που δεν είναι άλλο από την εξαγορά παλαιών ΜΜΕ από φιλικούς προς την ίδια επιχειρηματίες με απώτερο σκοπό τον έλεγχο της ενημέρωσης. Η αποκάλυψη και η καταγγελία αυτού του σχεδίου, σε συνδυασμό με την υπόθεση Καμμένου, ακυρώνει στην πράξη, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, τη ρητορική περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ θα καλέσει βουλευτές και κομματικά στελέχη να στηρίξουν αυτή την αντιπολιτευτική τακτική, περνώντας έτσι στην αντεπίθεση σε μια κυβέρνηση που εκτοξεύει λάσπη εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων προκειμένου να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συμφωνήσει και υπογράψει με την τρόικα. Θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει αυτή την στήριξη καθώς καταγράφεται ταύτιση απόψεων στο εσωτερικό της ΝΔ πάνω στις στρατηγικές επιλογές που έχουν δρομολογηθεί.