Με επιστολή του στα «ΝΕΑ» ο αντιπτέραρχος ε.α., τέως γενικός διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), Κοσμάς Βούρης αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ιδιόχειρες υποδείξεις («Προσοχή!!! Υπάρχει πολιτική δέσμευση») πάνω στην υπηρεσιακή αλληλογραφία του «Πενταγώνου» για την εκποίηση των 300.000 βλημάτων που ζητούσε ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τη δική του εξήγηση, οι χειρόγραφες σημειώσεις υπαγορεύθηκαν ουσιαστικά από τις υποσχέσεις του Πάνου Καμμένου για πώληση αντίστοιχου υλικού.

«Για να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε δεσμευτεί και είχε ανακοινώσει επανειλημμένα στα Γενικά Επιτελεία, όπως επίσης σε άλλους υπηρεσιακούς φορείς, αλλά και δημόσια, ότι θα εξευρεθούν τρόποι, για πρόσθετη χρηματοδότηση του ετήσιου προϋπολογισμού αμυντικών δαπανών, μεταξύ των οποίων και διά της διαδικασίας εκποίησης εύχρηστου και μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού», αναφέρει στην επιστολή και προσθέτει: «Αυτή είναι η μοναδική και ξεκάθαρη ερμηνεία της πολιτικής δέσμευσης που αναφέρω στην ιδιόχειρη σημείωσή μου».

Επίσης αναφέρει ότι «ως συνέπεια της επίμαχης «πολιτικής δέσμευσης», το Υπουργείο είχε από καιρό προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση και έτσι η ρητορική δέσμευση έγινε πράξη», παραθέτοντας μάλιστα και τη σχετική νομοθεσία: «Σύμφωνα με τον Νόμο 4407/2016 άρθρο 34, διά του οποίου τροποποιήθηκε το άρθρο 107 του Νόμου 3978/2011, προβλέπονται τα ακόλουθα: «… τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του ως άνω εξοπλισμού εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας πλέον του ανώτατου ορίου των πιστώσεών του και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του ΓΕ στο οποίο ανήκει ο αξιοποιούμενος εξοπλισμός…»». Ο αντιπτέραρχος ε.α. Κοσμάς Βούρης καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι ενέργειες του Υπουργείου για τροποποίηση του αναφερθέντος νόμου 4407/2016, είχαν προηγηθεί πολύ πριν την έκδοση των εγγράφων που δημοσιοποιήσατε, ενώ ο ίδιος ο νόμος αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την επομένη της αναγραφής του σχολίου μου με ημερομηνία 26-7-16. Συνεπώς ήταν σε πλήρη γνώση της ΓΔΑΕΕ η «πολιτική δέσμευση» του Υπουργείου που έγινε νόμος του Κράτους την 27-7-2016».