«Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έπειτα την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για τα εμφανή σημάδια ανάκαμψης που έχουν σημειωθεί, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «πρόσβαση στις αγορές που είναι αντίστοιχη με εκείνη στα προμνημονιακά έτη».

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές αντίστοιχη με εκείνη των εποχών προ κρίσης. Θέλουμε ακόμη πιο πολύ να πέσουν οι τιμές των ομολόγων. Αυτά είναι δύο θετικά σημάδια ότι βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μετά τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας με χιούμορ επισήμανε: «Είχα μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: να λείπει το βύσσινο. Με βάση και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων έχουμε διαμορφώσει την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια. Θα ολοκληρώσουμε τα μνημόνια όμως μέχρι το καλοκαίρι».

Σχολιάζοντας επικριτικά τη δήλωση Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ενώ έκανε λόγο για αντίθεση στο προσφυγικό που θα «ταλαιπωρήσει».«Σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μια Ευρώπη φρούριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες ασκώντας κριτική στην πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη χρησιμότητα των ποσοστώσεων.

«Βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη στάση ορισμένων χωρών- μελών που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Είπε ότι ήταν «άστοχη» η η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε: «Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό ήταν το πλαίσιο της ουσιαστικής διαφωνίας που έθεσα, και νομίζω ότι είναι μια διαφωνία την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Διότι πιστεύω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, τον Ιούνη, τον Ιούνη, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις».

Τέλος ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, τόνισε ότι ο ελληνικό λαός δεν θα επιστρέψει το πισωγύρισμα που εκείνος επιθυμεί. Αναφέρθηκε στις απολύσεις στο Δημόσιο «στις οποίες στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει από καιρό και είναι αποτέλεσμα μιας ανάγκης που δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου». Τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή πρέπει να επεκταθεί δημόσια και ανοικτά με την μουσουλμανική μειονότητα, όπως την χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, που δεν είναι τουρκική αλλά μουσουλμανική και είναι τριφυούς προέλευσης».

Προσέθεσε ότι «ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη» και ότι η κυβέρνηση έχει φέρει στην Βουλή «ένα νόμο- τομή, που αφορά τη σαρία. Δηλαδή τη μη υποχρεωτική υπαγωγή κάθε Έλληνα πολίτη που ανήκει στη μειονότητα σε ένα, κατά τη δική μου εκτίμηση, μεσαιωνικής αντίληψης πλαίσιο που καθορίζει τις οικογενειακές σχέσεις που θα πρέπει να ορίζονται από το δίκαιο που ισχύει στη χώρα».

«Θα θέλαμε να φθάσουμε στο σημείο -και αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου- ώστε αυτούς που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική Πολιτεία δεν θα τους αμφισβητεί η μειονότητα ή μέρος της μειονότητας.

Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης ώστε να έχουμε και την αντίστοιχη νομοθέτηση η οποία σε ένα βάθος χρόνου θα δημιουργεί εξελίξεις για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα», υπογράμμισε.