Υπερ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις, τάσσεται ο υπουργός Παιδείας

Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη του τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αρχίσει

μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειο­νότητα ως προς το θέμα

της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».

Σημειώνει ταυτόχρονα λέγοντας ότι «το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότη­τα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαί­νοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέ­γουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ακόμη, ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδι­κούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

Για την επίσκεψη Ερντογάν

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου σχολιάζει ότι ο τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».

Ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προαναγγέλλει ακόμη, την κατάθεση ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης, για τις μετεγγραφές φοιτητών, με εισο­δηματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι θα μπορούν να φοιτούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που είναι αδέλφια, ώστε να μπορούν φοιτούν στην ίδια πόλη. Αναφέρεται ακόμη στις συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε Ιωάννινα και Ιονίους Νήσους, καθώς και στην ίδρυση Πανεπιστημίου στην Δυτική Αττική, που θα ανακοι­νωθεί και επίσημα την προσεχή Κυριακή, από τον Πρωθυπουργό. Δίνοντας έμφαση στον ε­λεύθερο χρόνο των μαθητών, ο κ. Γαβρόγλου ανακοινώνει ακόμη, ότι ένα Σαββατοκύριακο το μήνα η μαθητική τσάντα θα φυλάσσεται στο σχολείο.

Η συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, θα μεταδοθεί απόψε, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 21:00 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.