«Περισσότερη, όχι λιγότερη αλληλεγγύη» –αυτό είναι το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά στις Βρυξέλλες. Η Γεννηματά, από το βήμα του Προσυνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, θα απαντήσει σήμερα ευθέως στην πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ. Στην ομιλία της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ενισχύοντας και τη γραμμή του έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, θα ασκήσει κριτική στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά εθνικών ισορροπιών.

Επενδύοντας στην αντίδραση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την ενεργοποίησή της απέναντι στις αυξημένες προσφυγικές ροές, η Γεννηματά θα κάνει εκτεταμένη αναφορά στον αντίκτυπο που είχε το Προσφυγικό στην Ελλάδα, στοχεύοντας και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και αρνούμενη τη μετατροπή των νησιών σε «αποθήκες ψυχών». Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει αναφορά και στην Τουρκία, με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα –περιγράφοντας τη συμφωνία για το Προσφυγικό μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας ως σημείο επαφής της Ευρώπης με τη γείτονα χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται γενικότερα η κεντροαριστερή αντίδραση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αποδοχή της θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις ήδη δοκιμαζόμενες χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», ανέφερε σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας πως «οι δύο χώρες εδώ και καιρό κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «Νήσο Ελις» της Ευρώπης».

«Οι προτάσεις Τουσκ για το Μεταναστευτικό δεν είναι για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι όμως για το πολιτικό μέλλον του κ. Τουσκ στην Πολωνία», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, που συντάσσεται με τη σφοδρή αντίδραση Μακρόν και των άλλων κεντρώων δυνάμεων της Ευρώπης.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ. Στο εσωτερικό, καταγράφεται ικανοποίηση για την απήχηση του νέου φορέα στα πρώτα βήματά του. Οι εξαμηνιαίες Τάσεις της MRB ήταν η πρώτη δημοσκοπική μέτρηση του Κινήματος Αλλαγής μετά την κοινή επιστολή ΔΗΣΥ και Ποταμιού να μετρώνται ως ενιαίος φορέας και το αποτέλεσμα μόνον ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί, όπως σχολιάζουν και στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά. Το εγχείρημα συγκεντρώνει το 10,1% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η εκλογική εκτίμηση της εταιρείας δίνει περίπου 11,6%. Κατά τις ίδιες πηγές, η νέα μέτρηση που δείχνει ότι παγιώνεται ένα διψήφιο ποσοστό αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον, καθώς επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η προσπάθεια και κατά κάποιον τρόπο επιβραβεύει τη σκληρή αντιπολίτευση που ασκούν ΔΗΣΥ και Ποτάμι μετά τις εσωκομματικές κάλπες.

Ερώτηση για τη Μάνδρα. Σε μία νέα άσκηση κοινού αντιπολιτευτικού σχεδιασμού, οι Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσαν χθες κοινή ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση που επικρατεί στη Μάνδρα και άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. «Τρεις εβδομάδες μετά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πολιτών, των σωμάτων ασφαλείας, των υπηρεσιών και του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, ακόμη και τα αποσπασματικά μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των ζημιωθέντων που λήφθηκαν καθυστερημένα, εφαρμόζονται χωρίς συντονισμό και σχέδιο και δεν βοηθούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών, με κίνδυνο εξαφάνισης της οικονομικής δραστηριότητας και των κοινωνικών δομών στην περιοχή αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση. Μετωπική αντιπολίτευση καταγράφηκε και για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, με Γιάννη Μανιάτη και Γιώργο Αμυρά να ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η απόφαση πώλησης μονάδων της εταιρείας «αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτικού οπορτουνισμού στον οποίο είχε υποπέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κρίσης, τόσο ως αντιπολίτευση, όσο και ως κυβέρνηση».