Στα… όριά τους έχουν φθάσει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ξεπερνά τους 14.660. Για μία ακόμη φορά, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απηύθυνε έκκληση να αποσυμφορηθούν τα νησιά, τονίζοντας πως στον καταυλισμό της Μόριας στοιβάζονται σχεδόν 6.200 πρόσφυγες και μετανάστες, σε έναν χώρο που δεν επαρκεί ούτε για τους μισούς.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Δεκεμβρίου έφτασαν στα νησιά συνολικά 1.038 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο μεταξύ, μέσα σε τρεις ημέρες –10 έως και 12 Δεκεμβρίου –μεταφέρθηκαν σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας 831 πρόσφυγες – μετανάστες.

Στοιχεία που παρουσίασε χθες η Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως απάντηση στις κατηγορίες για καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης και χορήγησης ασύλου, δείχνουν πως σε πρώτο βαθμό διεκπεραιώνονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 750 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Είναι ενδεικτικό πως από τον Μάρτιο του 2016 έως και τις 10 Δεκεμβρίου του 2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό συνολικά 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό φτάνουν τις 7.716, εκ των οποίων οι 4.454 στη Λέσβο.

Οπως επισημαίνεται από την Υπηρεσία Ασύλου, σε 17.471 περιπτώσεις οι αιτήσεις ασύλου έχουν παραπεμφθεί στην κανονική διαδικασία ασύλου (που διεκπεραιώνεται στην ενδοχώρα) λόγω του ότι οι αιτούντες ανήκαν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο. Οι κυριότερες χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο που υποβάλλουν αίτηση στα πέντε νησιά κατά την τρέχουσα περίοδο είναι η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός οικογενειών και παιδιών κάτω των 10 ετών.