«Γκρίζες ζώνες για την Τουρκία αν εφαρμοστούν κάποια κριτήρια»

Κοτζιάς: Δεν έχουμε καταλάβει νησιά γιατί μας ανήκαν πάντα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2017 17:05 |
Κοτζιάς: Δεν έχουμε καταλάβει νησιά γιατί μας ανήκαν πάντα
«Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν από δεκαετίες και μιλούν για γκρίζες ζώνες, αλλά, σας το λέω δημοσίως για πρώτη φορά, αν εφαρμοστούν τα κριτήρια τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία»

Νησιά δεν έχουμε καταλάβει δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για δήθεν κατάληψη 16 τουρκικών νησιών από την Ελλάδα στο Αιγαίο και τόνισε ότι νησιά «δεν έχουν καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ό αιώνα, στην ελληνική πολιτεία με βάση τους διεθνείς νόμους».

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με την απάντηση που έδωσε στο Κοινοβούλιο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την Τρίτη, στο συγκεκριμένο θέμα είπε ότι απαιτείται μία διευκρίνηση σχετικά με τις «επίμαχες» δηλώσεις Γκιλντιρίμ, καθώς είναι καλό να είναι προσεκτικοί ορισμένοι ως προς το πώς τίθενται ορισμένα θέματα.

«Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν από δεκαετίες και μιλούν για γκρίζες ζώνες, αλλά, σας το λέω δημοσίως για πρώτη φορά, αν εφαρμοστούν τα κριτήρια τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: Με «τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν- όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία σε αυτήν την κατηγορία».

«Εμείς με όλους τους τρόπους», είπε ο κ. Κοτζιάς, «δηλώσαμε- και μίλησα με την τουρκική ηγεσία- ότι το διεθνές δίκαιο είναι εδώ για να εφαρμόζεται και για να είναι κατανοητό».

Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, «δεν είναι τι είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά είναι αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του Κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση».

Η επίσκεψη Ερντογάν

Την ίδια στιγμή «πετυχημένη» με βάση «τα πραγματικά γεγονότα», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου- στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν- σχετικά με την αποτίμηση της επίσκεψης, είπε ότι αυτή κρίθηκε από την αντιπολίτευση με διαφορά timing: «ήταν μια επίσκεψη η οποία απέτυχε πριν αρχίσει κατά την αντιπολίτευση, ενώ κατά την εκτίμησή μας πέτυχε. Αυτοί εκτίμησαν την επίσκεψή πριν γίνει κι εμείς εκτιμήσαμε τα πραγματικά γεγονότα».

Ο κ. Κοτζιάς στα θετικά της επίσκεψης ανέφερε ότι ήταν «μία επίσκεψη η οποία έμεινε στο πρόγραμμα και στο χρονοδιάγραμμα της σε αντίθεση με ό,τι έγινε το 2004, όπου ο κ. Ερντογάν έκανε τέσσερις ομιλίες οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη και ξεπέρασε για πάνω από 4 ώρες το πρόγραμμα επειδή …αυθορμήτως επισκέφτηκε διάφορες περιοχές και χωριά με πλειοψηφία μουσουλμανικού πληθυσμού».

Η επίσκεψη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «ήταν πετυχημένη διότι μιλήσαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά, και ο Πρόεδρος της χώρας και ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κατανόησε καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και σε μεγάλο βαθμό έδειξε να τις λαμβάνει υπόψη του».

«Η επίσκεψη πέτυχε επίσης», προσέθεσε, «διότι ξεπαγώσαμε κανάλια συνεννοήσεων και συζητήσεων που ήταν απαραίτητα μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, εξηγώντας επίσης ότι τώρα προετοιμάζεται μια σειρά από συναντήσεις, με πρώτη την επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία, καθώς και τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων τον προσεχή Φεβρουάριο.


5
Ε.Ε.Δ.
13/12/2017 19:17
Η απαντησις του κ. Ν. Κοτζια ειναι απολυτως κατανοητη, επισης ειναι κατανοητη η αδυναμια προβλεψεως των προς συζητησιν θεματων μεθ' ενος προσκεκλημενου ηγετου ξενης χωρας, εαν αυτος ειναι διατεθειμενος οπως παραβλεψηι ολους τους καθιερωμενους κανονας του πρωτοκολλου κατα την επισκεψιν του. Αλλα, υποθετω, ισχυει επισης η αρχη του "ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ". Υπο το πρισμα του ανεπιτρεπτου της επαναληψεως λαθους παροχης εξεδρας εντος της Ελλαδος δια προβολην υφ' ηγετικων στελεχων της Τουρκικης κυβερνησεως η και Τουρκων γενικως, ανοητων απαιτησεων εναντιον της Ελλαδος και τιμωρησεως δια παρελθουσας, τι νοημα εχουν τα κατωτερω; 1. Ελευθερια διακινησεως Τουρκων πολιτων και μαλιστα εις αμυντικως ευαισθητους περιοχας της χωρας. 2. Ελευθερια αγορας υπο Τουρκων πολιτων ακινητων και επιχειρησεων εις την Ελληνικην επικρατειαν. 3. Συνεχισις εκπροσωπησεως της χωρας μας εις Αγκυραν εις επιπεδον πρεσβευτου και οχι απλως διπλωματικου επιτετραμμενου. 4. Συνεχισις της συγκλησεως ενος διακυβερνητικου συμβουλιου των δυο χωρων εις Θεσσαλονικην. Αυτο δεν συμβαινει ουτε μετ' Ευρωπαϊκων χωρων μετα των οποιων μας συνδεουν ασυγκριτως μεγαλυτεροι πολιτιστικοι και φιλικοι δεσμοι, οχι μετα μιας εχθρικης Κεντροασιατικης χωρας μετα της οποιας ουδεν μας συνδεει εκτος των συνορων εις την ανατολην το απαραβιαστον των οποιων πρεπει να υπερασπισωμεν εν αναγκηι δια στρατιωτικων μεσων.
Johny -- Eternal Memorandum
13/12/2017 18:56
ΏΠΑ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑ! Επιτέλους μίλησες ΚΑΙ ΕΙΠΕΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΠΟΛΙΤΗΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ "ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ" ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΟΧΕΙΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΙΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ;;;ΔΕΝ ΧΥΣΑΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ;;;; ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΙΛΤΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;;; ΔΕΝ ΜΑΣ ΗΛΘΑΝ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΕΠΕΙΔΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ;;;; ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΕΜΑΘΑΝ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΕΙΧΗΣΗ;;
Johny -- Eternal Memorandum
13/12/2017 20:03
Απο τις 3 αρνητικα που ?λλαβα καταλαβαίνω ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ (ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ) ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ κ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ Ο,ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ κ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΟΛΕΙΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ...
Φ
13/12/2017 19:54
Καλά τα λές Ιωάννη αλλά σου ξέφυγαν μερικές λεπτομέρειες: 1) Τα Δωδεκάνησα τα πήραμε από τους Ιταλούς που τα είχαν πάρει από τον Σουλτάνο και 2) Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Τουρκία ήταν ουδέτερη μέχρι τον Φεβρουάριο του 1945. Τότε κήρυξε πόλεμο στον Αξονα.
Johny -- Eternal Memorandum
14/12/2017 05:55
1) Τα 12--κάνησα εποφθαλμιά ο σουλτάνος/καραγκιώζης, 2) Η Τουρκία εξήγαγε σιδηρομεταλεύματα στούς Ναζί για την βιομηχανία όπλων της κ μόλλις έγινε προφανέστατο και στον τελευταίο μπαμπέση μπουνταλά οτι η Γερμανία έπεφτε, τότε η Τουρκία ... της κύρηξε τον πόλεμο. Στον 1-ο παγκόσμιο ήταν επίσης με τους εχθρούς της Δύσης.