Για «θεσμική εκτροπή» έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας σε παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή για το πόθεν έσχες των δικαστικών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν και οι δυο, που συνδιοργανώθηκε σήμερα Τρίτη από το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και τον Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα «Η Δικαιοσύνη ως Πυλώνας Ανάπτυξης».

«Εχω την αίσθηση ότι ο κ. υπουργός αμετανόητος σήμερα συνεχίζει τη θεσμική εκτροπή. Διότι δεν θέλει να καταλάβει ότι ενόσω επίκειται η έκδοση δικαστικών αποφάσεων και συγκεκριμένα της απόφασης για το πόθεν έσχες των δικαστών, δεν νοείται ο αρμόδιος υπουργός να υποδεικνύει ποια απόφαση θέλει ο ίδιος να εκδοθεί», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης, απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Η παρέμβαση στη δικαιοσύνη λοιπόν συνεχίζει να γίνεται και φοβούμαι ότι είναι και πιο πιεστική και πιο ωμή. Η ευθύνη πια είναι του πρωθυπουργού και μόνο, απέναντι σε αυτήν την αντιθεσμική συμπεριφορά» τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

Κοντονής:Το μέτρο βοηθάει στη θωράκιση των θεσμών και τη διαφάνεια

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε τονίσει ότι «το μέτρο αυτό βοηθάει στη θωράκιση των θεσμών και τη διαφάνεια», ενώ υπερασπίστηκε την απόφαση για δήλωση μετρητών και τιμαλφών.

«Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι κορωνίδα της πολιτικής μας και όσοι μιλούν διαφορετικά είναι κακόπιστοι και υποτιμούν τις κυβερνητικές προτάσεις. Οπως δε είπε χθες και ο καθηγητής Σταύρος Τσακυρακης, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν γίνονται υπό το φως της μέρας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πόθεν έσχες τόνισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» να είναι αποτελεσματικός. Σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» να είναι το ίδιο για οποιονδήποτε πολίτη. Γι’ αυτό κρίναμε ως απαραίτητη και τη δήλωση των μετρητών και πολύτιμων ειδών, στο σπίτι και στις θυρίδες. Το μέτρο αυτό βοηθάει στη θωράκιση των θεσμών και τη διαφάνεια. Απαντά σε εύλογα και πάγια αιτήματα της κοινωνίας. Πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για ωμές παρεμβάσεις».