«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, λίγες μόνο μέρες μετά την επεισοδιακή επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, επιτείνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιούργησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Η αναφορά του, η οποία ουσιαστικά θέτει εκ νέου θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, έγινε στο πλαίσιο της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του AKP και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την ελληνική περιοδεία του τούρκου προέδρου.

Ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Γιλντιρίμ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα ζητήματα που έθεσε ο Ερντογάν στον έλληνα ομόλογό του –δύο εκ των οποίων αφορούσαν «τα 18 υπό ελληνική κατοχή νησιά στο Αιγαίο» και την αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», απάντησε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως απαιτείται αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης γιατί «η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στη μεινότητα της Θράκης». Παράλληλα, αναφερόμενος και στο Κυπριακό, ο Γιλντιρίμ σχολίασε πως το θέμα πρέπει να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.