Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της διαφοράς που έχουν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ επί του ζητήματος της οριστικής ονομασίας της τελευταίας Μάθιου Νίμιτς άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες από τις Βρυξέλλες ότι, για πρώτη ίσως φορά από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, το ενδεχόμενο εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα δεν φαίνεται μακρινό.

Προηγουμένως ο 78χρονος αμερικανός διπλωμάτης είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Αμέσως μετά και μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους επόμενους μήνες και σίγουρα κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς «είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας» και διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει τα δύο μέρη».

Μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μίλησε για «πολύ θετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις» μεταξύ των δύο πλευρών και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως η τωρινή συγκυρία είναι ευνοϊκή για την εξεύρεση λύσης. Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες, μιλώντας απλά για «βούληση» των δύο πλευρών να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι «η πάροδος του χρόνου δεν λειτουργεί προς όφελος των δύο πλευρών στο βαθμό που δυσχεραίνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης». Δεν θέλησε επίσης να κάνει την παραμικρή αναφορά στο περιεχόμενο και την ουσία των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα χτες στις Βρυξέλλες, αρκούμενος στην επισήμανση ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας και εξέτασαν διάφορες δυνατότητες για την επίτευξη λύσης, με τον ίδιο να προσπαθεί, όπως είπε, να διευκολύνει τα πράγματα. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή στις συζητήσεις είναι «καλή», καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν «καλές ηγεσίες», οι οποίες δείχνουν να διαθέτουν την πολιτική βούληση για να επιλύσουν τη διένεξη, ενώ δεν υπάρχουν πλέον οι εντάσεις του παρελθόντος και η κοινή γνώμη στις δύο χώρες δείχνει κι αυτή να συμμερίζεται την άποψη ότι «ήλθε η ώρα να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας».

Και οι δύο θέλουν λύση. Ειδικά για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ο Νίμιτς ανέφερε ότι έχει αναγάγει το θέμα της λύσης σε «μείζονα προτεραιότητα» και «δείχνει αποφασισμένη» να άρει το αδιέξοδο που υπάρχει στις σχέσεις της με την Ελλάδα, απέχοντας από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Σε ό,τι δε αφορά την Ελλάδα, ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι «τόσο ο έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν προβεί σε δηλώσεις ότι επιθυμούν την εξεύρεση λύσης», καθώς, όπως εκτίμησε, «η επίλυση προβλημάτων και η σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα». «Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κάποιο μαγικό τρόπο, αλλά χρειάζεται καλή διπλωματία και πολιτική βούληση από την πλευρά των δύο χωρών», συνόψισε ο Νίμιτς.

Σε ό,τι αφορά πάντως το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, o αμερικανός διπλωμάτης αρνήθηκε να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες ονομασίες, εντούτοις δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η λύση πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές». Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι υπάρχει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τις συζητήσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη ούτε έχει θέσει ως στόχο την κατάληξη κοντά σε οποιαδήποτε ημερομηνία σχετίζεται με ευρωπαϊκές αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση. «Εναπόκειται στις δύο πλευρές να θέσουν μια τέτοια ημερομηνία-στόχο», διευκρίνισε.