Ένα «διαφορετικό συνέδριο» φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει η ΝΔ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Δεκεμβρίου. Το 11ο τακτικό εθνικό συνέδριο του κόμματος, δεν θα εκλέξει όργανα καθώς η διαδικασία αυτή έγινε πέρυσι και θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, αλλά θα αφιερωθεί στο προγραμματικό πλαίσιο της ΝΔ.

«Οι πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να είναι γρήγορες, επιβάλλουν να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Όχι με μεγάλα λόγια. Με ξεκάθαρες κατευθύνσεις και εφαρμόσιμο σχέδιο. Με στόχο να περάσουμε, επιτέλους, από την Ελλάδα της μιζέριας και της στασιμότητας, στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους, και ειδικά για τους πιο αδύναμους και τους νέους. Για την Ελλάδα που αξίζουμε», επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είχε υπ’ ευθύνη του την κατάρτιση του προγράμματος, έκανε απολογισμό της προσυνεδριακής διαδικασίας.

«Στα επτά θεματικά προσυνέδρια και στις δύο ειδικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, υιοθετήσαμε μια σειρά από καινοτομίες. Με καλεσμένους από όλα τα στρώματα της κοινωνίας –συνολικά 124 άτομα- οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν μιλήσει ποτέ σε εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Με σύντομες παρεμβάσεις από τα μέλη του πάνελ και πολλές τοποθετήσεις από τους παρευρισκομένους, ώστε η διαδικασία να είναι ζωντανή και ενδιαφέρουσα για τους συμμετέχοντες. Με εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και με την ηλεκτρονική δημοσίευση ερωτηματολογίων, που θέτουν πραγματικά διλήμματα πολιτικής, στα οποία έχουμε λάβει πάνω από 100.000 απαντήσεις! Στα προσυνέδριά μας καταλήξαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα για κρίσιμους τομείς πολιτικής. Συμπεράσματα που έχουμε δώσει στη δημοσιότητα. Τώρα, φτάνουμε στην κορύφωση της διαδικασίας. Το μήνυμα του συνεδρίου είναι: «Ετοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ο στόχος αυτής της πορείας, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι να δείξει η ΝΔ ότι έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο. «Θέλουμε, όμως, να υπογραμμίσουμε και την ιστορικότητα των στιγμών. Η μάχη δεν είναι κομματική. Η πατρίδα μας πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν μπορεί να είναι μια χώρα β’ κατηγορίας στην Ευρώπη, σε έναν θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης. Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα – για αυτό και παραμένει παράλληλα το σύνθημα «αξίζουμε καλύτερα» – και πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη ελπίδα για να περάσουμε σε μια νέα σελίδα», σημείωσε.

Η ΝΔ έχει αναρτήσει «μια σειρά από τολμηρά ερωτήματα», ηλεκτρονικά, ώστε οι απαντήσεις των πολιτών που θα λαμβάνονται μέχρι την Παρασκευή, να συζητηθούν στο συνέδριο. Τα ερωτήματα αφορούν τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά και τον προσανατολισμό και τον χαρακτήρα της ΝΔ. Επιπλέον, στο συνέδριο πέραν των ομιλιών θα γίνει ψηφοφορία με κάλπη για μια σειρά θεμάτων, ώστε να τοποθετηθούν οι σύνεδροι και να καταγραφεί με επίσημο τρόπο η άποψη του ανωτάτου οργάνου του κόμματος για μια σειρά από διλήμματα πολιτικής.

Το συνέδριο είναι οργανωμένο σε τρεις ενότητες:

-«Υπηρεσίες για τον πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα»

-«Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

-«Νέα γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών».

Σε κάθε ενότητα θα μιλήσει ένας εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ και δύο φιλοξενούμενοι ομιλητές, η παρουσία των οποίων σηματοδοτεί το άνοιγμα του κόμματος σε ακροατήρια πέρα από τα παραδοσιακά του όρια. Παράλληλα με την ολομέλεια του συνεδρίου της ΝΔ, θα οργανωθεί το κοινωνικό συνέδριο του κόμματος, δηλαδή έξι παράλληλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στα μεγάλα κοινωνικά θέματα.

-Σύγχρονες πολιτικές για τη προστασία της οικογένειας

-Συμβολή και ενεργός συμμετοχή των Ελλήνων της Διασποράς στην ανάταξη της χώρας μας

-Αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία

-παροχή αλληλεγγύης για όσους έχουν ανάγκη μέσω ενός σύγχρονου και διαφανούς πλαισίου για τον εθελοντισμό.

-Ο αθλητισμός ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής

-Αμεσες δράσεις για τα άτομα με αναπηρία για ποιότητα ζωής και κοινωνική ένταξη

«Η Νέα Δημοκρατία ανοίγει πόρτες και παράθυρα και συνδιαμορφώνει με ειδικούς, με τα μέλη της, αλλά και με κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει, τους βασικούς άξονες του σχεδίου της για την επόμενη μέρα. Προχωρούμε μπροστά, με αλήθεια και δουλειά. Η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αρκεί. Βασικός στόχος είναι, όχι μόνο να αλλάξουμε κυβέρνηση, αλλά να αλλάξουμε σελίδα. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.