Στην υποδοχή προσφύγων

ΕΕ: Πάνε για κατάργηση και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2017 01:10 |
ΕΕ: Πάνε για κατάργηση και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων
Oι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπήρξαν «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο και γι' αυτό θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.Πηγή: ANA

Πρόταση που θα ανατρέψει τα δεδομένα για το προσφυγικό πρόβλημα ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του κ. Τουσκ, που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο πολωνός αξιωματούχος θα πει στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπήρξαν «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτήν την πολιτική που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ενωσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ενδεχόμενη κατάργηση του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, καθώς οι δύο χώρες έχουν σηκώσει το σημαντικότερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ο Τουσκ, σύμφωνα με τον Guardian, θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές, αν δεν υπάρχει συναίνεση.

«Αν δεν υπάρξει λύση... »

«Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει τρόπο να προχωρήσουμε», αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, όταν χιλιάδες άτομα έφταναν καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Τσεχία καταψήφισαν το σχέδιο, το οποίο όμως εγκρίθηκε με πλειοψηφία.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία συνέχισαν να αψηφούν την ΕΕ, αρνούμενες να δεχθούν έστω και έναν πρόσφυγα με βάση αυτό το σχέδιο, που έχει ως σκοπό τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων, κυρίως από τη Συρία. Η Τσεχία έχει υποδεχθεί μόλις 12. Και οι τρεις χώρες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε.

Παρά τις αντιδράσεις, η Κομισιόν είχε προτείνει οι ποσοστώσεις να γίνουν νόμος της ΕΕ το 2016. Η πρότασή της προέβλεπε ότι όσες χώρες αρνούνται να πάρουν μέρος στον μηχανισμό μετεγκατάστασης για να διευκολυνθούν εκείνες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, τότε θα πληρώνουν 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο.

1
Johny -- Eternal Memorandum
12/12/2017 05:32
Γιατι άνοιξε η Ελλάδα τα σύνορά της ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ; ΑΦΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΣΥΡΙΖΟΡΙΜΑΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ, ΑΦΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΕΜΟ κ ΕΙΝΑΙ κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΥΑΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΑΚΙΖΕΙ. ΠΕΤΑΞΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΟΡΙΜΑΔΙΟ-ΤΣΙΡΚΟΥΛΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΗΣΤΕΣ! ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ Β. ΚΟΡΕΑ ΠΟΥ Ο (ΑΝΥ)ΠΑΡΚΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ .... ΑΝΤΕ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΤΙ ΚΑΘΩΣΑΣΤΕ;