Με ασορτί μπορντό γραβάτες, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Γιώργος Μαυρωτάς εμφανίστηκαν στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών αμέσως μετά την κατάθεση της κοινής πρότασης νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον ΦΠΑ στα νησιά. Η κίνηση των γραμματέων των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων επισφράγισε και συμβολικά την επίσημη πρεμιέρα της συνεργασίας της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στη Βουλή. Η συνεννόηση μεταξύ τους ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία ωστόσο εξελίχθηκε χωρίς να υπάρξουν μεγάλες διαφωνίες. Η συνεργασία άλλωστε μεταξύ των επιτελείων των δύο σχημάτων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Η πρόταση νόμου αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ορίζοντας εισοδηματικά κριτήρια για τα μικρομεσαία νοικοκυριά και ζητώντας την περαιτέρω αναβολή της επιβολής αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά για έναν ακόμα χρόνο, λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών. Η πρόταση αποσκοπεί «στην άμεση αντιμετώπιση δύο μείζονος σημασίας προβλημάτων για την ελληνική κοινωνία που προκάλεσαν οι σταθερά καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και ήταν μόνο η πρώτη για τον νεότευκτο σχηματισμό –θα υπάρξει συνέχεια τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και για την αλλαγή φορολογικής πολιτικής.

Οι απεργίες. Η σύγκλιση, βέβαια, δεν είναι το ίδιο εύκολη σε όλες τις περιπτώσεις. Η τροπολογία για τις απεργίες, η οποία αναμένεται να επανακατατεθεί ως προαπαιτούμενο, έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες διαφωνίες μεταξύ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, καθώς στις μέχρι τώρα συζητήσεις η Συμπαράταξη προσανατολίζεται στην καταψήφιση και το Ποτάμι στην υπερψήφιση. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν κάποια από τις δύο πλευρές θα κάνει πίσω, αν θα κλίνουν όλοι στο «παρών», ή αν θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Η συγκεκριμένη διαφωνία ωστόσο επιδιώκεται συντονισμένα να υποβαθμιστεί, με εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθούν εσωτερικές αναταράξεις στα κόμματα που συμμετέχουν στον νέο φορέα.

Από τη μία, η Φώφη Γεννηματά έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη για ανανέωση και «αποπασοκοποίηση» του Κινήματος Αλλαγής, ενώ για τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η προσθήκη και ο σεβασμός της διαφορετικής οπτικής της Σεβαστουπόλεως όχι μόνο επιτρέπει στη νέα επικεφαλής να διευρύνει τον χώρο, αλλά απαντά στην πράξη ακόμα και στους πιο δύσπιστους για τις προθέσεις της στο μέλλον.

Από την άλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει υποστεί κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς μια μερίδα στελεχών φοβάται πως το μεταρρυθμιστικό ρεύμα που εκπροσωπεί το Ποτάμι θα χαθεί –η αρχική πρόθεση των βουλευτών του να υπερψηφίσουν την τροπολογία αποδεικνύει πως η διαφορετική φωνή της Σεβαστουπόλεως μπορεί να ακουστεί μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε περιλαμβάνονται όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις του Θεοδωράκη το τελευταίο διάστημα, από την παρουσία του στη Διάσκεψη για το Κλίμα, στο Παρίσι, έως τη δήλωσή του για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης της Μόριας.

Οι επιφυλαξεισ. Για τους πιο επιφυλακτικούς βέβαια, αν οι διαφορές ενταθούν και οι συμβιβασμοί λιγοστέψουν, τότε τίθεται ζήτημα ενιαίας φωνής μέσα στη Βουλή –σ’ αυτό εστιάζουν οι επικριτές της συμφωνίας Γεννηματά – Θεοδωράκη να κρατήσουν τις δύο ξεχωριστές Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ωστόσο γνωρίζοντες τα του χώρου δεν ανησυχούν: «Εκτός από Κίνημα Αλλαγής, είμαστε και κίνημα λογικής» αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ακόμα και βουλευτές μέσα στο ίδιο κόμμα μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη.