Στην πικρή καθημερινότητα και συγκεκριμένα στον εφιάλτη των πλειστηριασμών επιστρέφει η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη Ερντογαν.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της πυκνώνουν και η πίεση της κοινωνίας και των δανειστών γίνεται όλο και μεγαλύτερη, ενώ ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα για την Τετάρτη: δεκάδες πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι στα Ειρηνοδικεία – οι οποίοι, την προηγούμενη εβδομάδα, αναβλήθηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Στους ανησυχούντες και διαφωνούντες προστέθηκε πλέον ένα κυβερνητικό στέλεχος. Μετά τον Νίκο Φίλη και τα στελέχη της ομάδας των 53, ο Πάνος Σκουρλέτης – ο οποίος στο παρελθόν έχει συνταχθεί πολλάκις με θέσεις ή πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης ομάδας ή με τον συνάδελφό του πρώην υπουργό – σήκωσε το δικό του «μπαϊράκι» για τους πλειστηριασμούς.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τον Φίλη, υποστήριξε (σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει αλλαγές στο νομικό καθεστώς των πλειστηριασμών ακόμη και δίχως τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών: «Εάν δούμε πως δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία στο ύψος που έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση και το πράγμα ξεφεύγει, θα πρέπει να γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνει πράξη (η διασφάλιση). Ακόμα κι αν δεν είναι κατανοητό από την πλευρά των δανειστών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Αμέσως μετά τις γιορτές, εξάλλου, το Μαξίμου θα πρέπει να πείσει τα ίδια στελέχη που διαφωνούν και για ευαίσθητες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τα πακέτα που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να κλείσει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση. Πρόκειται για τις αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες και την πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ. Ζητήματα για τα οποία τα εν λόγω στελέχη εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις και έχουν βγει στο «αντάρτικο», ωστόσο δεν δείχνουν – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – διατεθειμένα να μην ψηφίσουν τις επίμαχες διατάξεις.

Από σήμερα ξεκινάει και η κοινοβουλευτική μάχη του προϋπολογισμού, ο οποίος – λόγω της απουσίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή και της συμμετοχής του Πρωθυπουργού σε αυτήν – θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη.