Οι φόβοι ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα θα άνοιγε νέα μέτωπα, επιβεβαιώθηκαν. Παρά τη θετική αποτίμηση της επίσκεψης που επιχειρεί η κυβέρνηση, ο τούρκος πρόεδρος επιμένει μέσω… Λωζάννης για τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο και τη Θράκη, ενώ απορρίπτει κατ’ ουσίαν το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για όνειρο των Ελλήνων που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ» να αποτελέσει η Κύπρος ελληνικό νησί.

Σημειώνεται ότι από σήμερα η Τουρκία, κατά πάγια πρακτική της, δεσμεύει το μισό Αιγαίο για ασκήσεις και συγκεκριμένα σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Θάσου μέχρι τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, αλλά και στην περιοχή μεταξύ Ανδρου – Μυκόνου, Ικαρίας, Χίου, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικής ακτής. Επίσης, η Τουρκία έχει αναγγείλει μία ακόμη άσκηση στην περιοχή του Καστελλόριζου, η οποία πρακτικά εγκλωβίζει το ελληνικό νησί.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ειδικά για το Αιγαίο πως «η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μία προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης και το αίτημά του περί αναθεώρησης, ο Ερντογάν σημείωσε πως «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα, έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά, κατά διαστήματα τυγχάνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα». Και κατέληξε λέγοντας πως «υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια», εμμένοντας έτσι εμμέσως στο αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της Λωζάννης, μολονότι η θέση του αποδοκιμάστηκε από ΗΠΑ, Γερμανία ή ακόμη και από γειτονικές χώρες –όπως η Βουλγαρία, με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός της Μπόικο Μπορίσοφ στη τετραμερή Σύνοδο Κορυφής των Βαλκανίων το Σάββατο στο Βελιγράδι (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Για την Κύπρο. Ειδικά για την Κύπρο, ο Ερντογάν υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς «μειονότητας» στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι». Αναφορικά τέλος με τη μειονότητα στη Θράκη, έκανε ξανά λόγο για «τουρκική μειονότητα» και απαίτησε να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν η «εθνική» της ταυτότητα και τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Στην κυβέρνηση, πάντως, εξακολουθούν να βάζουν θετικό πρόσημο στην επίσκεψη, μολονότι είναι φανερό πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κάθε άλλο παρά βελτιώθηκαν, όπως ήταν αρχικά ο στόχος του Μαξίμου. Κυρίως υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που έβαλε στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου –στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης –αλλά και κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ των δύο ανδρών, πίσω από κλειστές πόρτες, «τα πράγματα στη θέση τους». Ο Πρωθυπουργός φέρεται έτσι να τόνισε στον τούρκο πρόεδρο πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνά μόνο μέσα από την Ελλάδα.

Τα βλέπουν θετικά. Επιπλέον, ως ιδιαίτερα θετικό αποτιμούν στην κυβέρνηση πως διατυπώθηκε δημοσίως από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ενώ συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση του διμερούς διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα. Θεωρούν επίσης σημαντικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τελικώς ιδιαίτερες εντάσεις κατά την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, αλλά και τη συμφωνία για το Προσφυγικό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την αποδοχή από την Τουρκία επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και από την ενδοχώρα και όχι μόνο από τα νησιά.

Επιχειρώντας δε να απαντήσουν στην κριτική για το timing της επίσκεψης και γενικότερα στο ερώτημα για ποιο λόγο κλήθηκε ο τούρκος πρόεδρος, από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποια συμφωνία ή χειροπιαστό αποτέλεσμα, υποστηρίζουν πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι γενικότερες εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου απαιτούν κινητικότητα. Την ίδια άποψη διατύπωσε σε δηλώσεις του (Αθήνα 9,84) και ο Πρόεδρος της Βουλής: «Οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι γενικώς η διπλωματία με βάση την οποία κανείς μπορεί σε ορίζοντα χρόνου να κάνει με οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι κάτι πολύ πιο στενό» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.