Στην πικρή καθημερινότητα, όπου κυριαρχεί ο εφιάλτης των πλειστηριασμών, επιστρέφει η κυβέρνηση μετά το επίσης επώδυνο διάλειμμα που της προσέφερε η επίσκεψη Ερντογάν. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της πυκνώνουν και η πίεση της κοινωνίας και των δανειστών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, ενώ ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα για την Τετάρτη: δεκάδες πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι στα ειρηνοδικεία οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αναβληθεί λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων και των ελλιπών μέτρων αστυνόμευσης στις δικαστικές αίθουσες.

ΣΗΚΩΣΕ ΜΠΑΪΡΑΚΙ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στους ανησυχούντες και διαφωνούντες προστέθηκε πλέον ένα κυβερνητικό στέλεχος. Μετά τον Νίκο Φίλη και τα στελέχη της ομάδας των 53, ο Πάνος Σκουρλέτης –ο οποίος στο παρελθόν έχει συνταχθεί πολλάκις με θέσεις ή πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης ομάδας ή με τον συνάδελφό του πρώην υπουργό –σήκωσε το δικό του μπαϊράκι για τους πλειστηριασμούς. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τον Φίλη, υποστήριξε (στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει αλλαγές στο νομικό καθεστώς των πλειστηριασμών ακόμη και δίχως τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών: «Εάν δούμε πως δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία στο ύψος που έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση και το πράγμα ξεφεύγει, θα πρέπει να γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνει πράξη (η διασφάλιση). Ακόμα κι αν δεν είναι κατανοητό από την πλευρά των δανειστών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, οι θεσμοί στέλνουν μηνύματα πως η απρόσκοπτη συνέχιση των πλειστηριασμών και δη των ηλεκτρονικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η αξιολόγηση, με αξιωματούχους να τονίζουν μάλιστα πως θα παρακολουθούν την πρόοδο της ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο τομέα. Η κυβέρνηση έτσι επιχειρεί να ισορροπήσει αφενός ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και αφετέρου να ικανοποιήσει τις φωνές στο εσωτερικό της και να κατευνάσει την οργή της κοινωνίας. Εξακολουθεί, ωστόσο, να μην δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε νομοθετική πρόβλεψη για την πρώτη κατοικία πιστεύοντας ότι είναι επαρκώς προστατευμένη από το πλαίσιο που ήδη ισχύει.

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ. Αμέσως μετά τις γιορτές, εξάλλου, το Μαξίμου θα πρέπει να πείσει τα ίδια διαφωνούντα στελέχη και για ευαίσθητες ρυθμίσεις στα πακέτα που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση. Είναι οι αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες και η πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ. Ζητήματα για τα οποία τα εν λόγω στελέχη εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις και έχουν βγει στο αντάρτικο, ωστόσο δεν δείχνουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον διατεθειμένα να μην ψηφίσουν τις επίμαχες διατάξεις.

Από σήμερα ξεκινάει και η κοινοβουλευτική μάχη του προϋπολογισμού, ο οποίος –λόγω της απουσίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή και συμμετοχής του Πρωθυπουργού σε αυτήν –θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη.