«Μόνον αντιπολίτευση», αυτό είναι το σύνθημα το επόμενο χρονικό διάστημα για το Κίνημα Αλλαγής, αλλά ο νέος συνδικαλιστικός νόμος και η τροπολογία για τις απεργίες ενδέχεται να εξελιχθούν σε δοκιμασία για τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως. ΔΗΣΥ και Ποτάμι δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τη στάση που θα κρατήσουν στην επίμαχη τροπολογία, η οποία αναμένεται να επανακατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, παρότι τονίζουν πως ακόμα δεν έχει υπάρξει συνεννόηση με την Σεβαστουπόλεως –και χωρίς αυτή, καμία απόφαση δεν θεωρείται οριστική –προσανατολίζονται στο να καταψηφίσουν την τροπολογία όχι τόσο για λόγους ιδεολογικούς αλλά για πρακτικούς. Παρότι στην Συμπαράταξη βλέπουν θετικά την επανεξέταση του συνδικαλιστικού νόμου στο σύνολό του, θεωρώντας τον εκσυγχρονισμό των σχετικών διατάξεων χρήσιμο και απαραίτητο, επισημαίνουν ότι η τροπολογία της κυβέρνησης αποτελεί μια αποσπασματική παρέμβαση απευθυνόμενη μόνο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και χωρίς διαβούλευση με τα σωματεία και τον ΣΕΒ. Από την άλλη, στο Ποτάμι σχολιάζουν πως η τροπολογία είναι ορθολογική και με την πάγια θέση τους «υπέρ των εργαζόμενων, όχι υπέρ των συνδικαλιστών», θεωρούν πως μια ενδεχόμενη καταψήφιση όχι μόνο απέχει πολύ από αυτήν, αλλά θα έστελνε συνολικά το λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.

Εκκινώντας από διαφορετική αφετηρία, στην πρώτη συζήτηση επί του θέματος μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων, δεν υπήρξε συμφωνία. Το ζήτημα ωστόσο θα επανέλθει, καθώς τίποτα δεν γίνεται πλέον χωρίς συνεννόηση. Μέχρι την κατάθεση των επίμαχων αλλαγών, δεν μπορεί να αποκλειστεί η σύγκλιση σε μια ενιαία γραμμή, αλλά ούτε και η διαφορετική ψήφος της κάθε πλευράς. Κανείς, βέβαια, δεν δείχνει διάθεση να σηκώσει το ζήτημα, τονίζοντας επανειλημμένως πως «δεν γίνεται να συμφωνούμε σε όλα» και πως οι διαφορετικές απόψεις είναι απόδειξη πως ο νέος φορέας εμπεριέχει πολλά ρεύματα μέσα στον κεντροαριστερό χώρο.

Νομοθετικές παρεμβάσεις. Την ίδια στιγμή, προς απόδειξη ότι η συνεννόηση είναι όντως εφικτή, το άτυπο συντονιστικό των δύο κομμάτων συμφώνησε οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες να καταθέσουν από κοινού σήμερα νομοθετικές παρεμβάσεις για τους πλειστηριασμούς και για τον ΦΠΑ στα νησιά. Η πρώτη αφορά ένα δίκτυο προστασίας για τα μικρά και μικρομεσαία νοικοκυριά, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει αναβολή της επιβολής του ΦΠΑ στα νησιά που δεν έχει ήδη επιβληθεί λόγω της όξυνσης του μεταναστευτικού ζητήματος. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις μεικτής επιτροπής από την ΔΗΣΥ και το Ποτάμι για την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης νόμου για την προστασία των κόκκινων δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών.

ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Στα μέσα της εβδομάδας, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να βρεθεί στις Βρυξέλλες για το προσυνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τις εργασίες του οποίου θα παρακολουθήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, χρησιμοποιεί την παρουσία του για να ενισχύσει το σοσιαλδημοκρατικό του προφίλ, κρατώντας ανοιχτό πεδίο συνεννόησης σε περίπτωση που η παράδοξη συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο καταρρεύσει. Σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης, που έχει στόχο να δίνει μια διαφορετική νότα πολιτικής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, θα μεταβεί στο Παρίσι για να παραστεί στη Διάσκεψη για το κλίμα, μεταφέροντας την εμπειρία από τις πλημμύρες στην Μάνδρα, ενώ θα έχει συναντήσεις και με το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν για «τις μεταρρυθμίσεις της νέας Ευρώπης».