Να ψηφίσει στη Βουλή τη ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση για τους περιορισμούς στην προκήρυξη απεργίας προτίθεται η ΝΔ, διαβλέποντας ότι έχει μπροστά της μια ιδανική ευκαιρία να καταδείξει στους πολίτες ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη έχει σταθερές θέσεις, ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

Από την Πειραιώς, άλλωστε, σχολίασαν δηκτικά την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας την προηγούμενη εβδομάδα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ατολμία να ψηφίσουν ακόμη και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει επισημάνει μάλιστα πως η ΝΔ «όχι μόνο πιστεύει στην ανάγκη να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στην απόφαση για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά η εν λόγω τροπολογία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί ποιοι πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και ποιοι εξυπηρετούν τα πιο αναχρονιστικά συντεχνιακά συμφέροντα».

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν, δε, πως όταν η ΝΔ συζητούσε το 2014 το ενδεχόμενο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τότε έκανε πορείες μαζί με συνδικαλιστές έξω από τη Βουλή. «Ολα αυτά –λένε –δείχνουν ποια είναι σοβαρή πολιτική δύναμη και ποια όχι».

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΔΡΑ. Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν πως υπεύθυνη πολιτική στάση επέδειξε η ΝΔ και στο θέμα των πλημμυρών και της πολύνεκρης τραγωδίας στη Μάνδρα. Τον στόχο να αναδειχθεί η εικόνα μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης, εξάλλου, υπηρετούσε και η προσυνεδριακή ημερίδα για το περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές που οργάνωσε χθες η ΝΔ στο Περιστέρι, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορούσε τις επιπτώσεις της πρόσφατης θεομηνίας στη Δυτική Αττική και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταστροφές.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος τη ΝΔ ξεκαθάρισε στην ομιλία του πως σαφώς υπάρχουν υπεύθυνοι σε πολιτικό επίπεδο για την τραγωδία, αλλά σε μία εμφανή προσπάθεια να δείξει πως η ΝΔ δεν κάνει «φτηνή αντιπολίτευση», έδωσε έμφαση στις προτάσεις. «Η δική μας δουλειά – και αυτό πιστεύω ότι το εκτιμάτε – είναι να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια φαινόμενα» ανέφερε.

«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ». Σε ό,τι αφορά τα αίτια της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ενημερώθηκε και για τα πορίσματα της ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτήσει η ΝΔ, έκανε λόγο για αναποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και για μία σειρά έργων που δεν είχαν υλοποιηθεί. «Υπήρχαν ρέματα τα οποία οδηγούσαν, επί της ουσίας, μέσα στην πόλη, βουνά τα οποία είχαν αποψιλωθεί» σημείωσε, διερωτώμενος γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα. Εξαπέλυσε δε, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένες και πρέπει να αναληφθούν. Οι μελέτες ήταν έτοιμες και οι πόροι υπήρχαν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε εκ νέου πως τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, καθώς «αν δεν γίνουν από αυτή την κυβέρνηση, θα γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ». Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην κριτική του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στον τομέα της πολιτικής προστασίας. «Δεν νομίζω ότι έχουμε σήμερα μηχανισμό πολιτικής προστασίας ουσιαστικό. Για να το πω πολύ απλά, δεν έχουμε Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουμε απλά έναν γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Εχουμε ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να είναι καλό, μπορεί να μην είναι καλό, που προσπαθεί, συντονίζει. Αλλά μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ουσιαστικά δεν έχουμε», ήταν το επικριτικό σχόλιό του.