Μπορεί η κυβέρνηση να διαφήμιζε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ως μία επίσκεψη που θα λειτουργούσε εποικοδομητικά στην βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο οι ελπίδες διαψεύστηκαν από την πρώτη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στην Αθήνα.

Ο τούρκος πρόεδρος αξιοποίησε την αναφορά Παυλόπουλου στην Συνθήκη της Λωζάννης ανοίγοντας θέμα για την αναθεώρηση της Συνθήκης, ανοίγοντας παράλληλα τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο.

Τα ερωτηματικά σχετικά με το τι κέρδισε η Ελλάδα πό την επίσκεψη Ερντογάν παραμένουν ακόμα και για ποιο λόγο αφέθηκε ελεύθερος να επιβάλει την ατζέντα του.

Την ίδια στιγμή με συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Ρ. Ερντογάν υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η λύση που θα επιτευχθεί θα πρέπει να είναι δίκαιη και για τις δύο πλευρές και ενισχύει τις διεκδικήσεις του λέγοντας ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός για διάλογο, κάτι που θα οδηγήσει, όπως φαίνεται, στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Ο τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο όσων ειπώθηκαν περί της «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης, επιλέγει να αλλάξει τον τρόπο που παρουσιάζει τις επιδιώξεις του και όχι την ουσία, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη», ωστόσο χρησιμοποιεί καθαρά δύο φορές τον όρο «τουρκική μειονότητα» και απαιτεί αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η «εθνική» της ταυτότητα όσο επίσης τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ιδιαίτερα σκληρός είναι ο κ. Ερντογάν αναφορικά με το Κυπριακό. Οπως λέει, οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», αυτό είναι ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

Παρά την κριτική που του ασκείται σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί στην Τουρκία, εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ επιμένει ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και όχι για ειδική σχέση.

Ο Ρ. Ερντογάν διέψευσε κάθε αυταπάτη της ελληνικής κυβέρνησης με τους τόνους κάθε άλλο παρά να «πέφτουν», αντίθετα η ένταση να κορυφώνεται

Η μειονοτική εφημερίδα Millet δημοσίευσε όλη την ομιλία του Τούρκου προέδρου στην Κομοτηνή, στην οποία ο Ρ. Ερνοτγάν επέμεινε στην αναγκαιότητα «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης και μίλησε για Τουρκογενείς, Πομάκους και Ρομά που αποτελούν τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι «Τούρκοι», όπως είπε. Άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα αναφέρθηκε πολλές φορές σε «ομοεθνείς» του στην Θράκη…