«Το τακτικό μας Συνέδριο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα σηματοδοτήσει την επισημοποίηση του προγράμματός μας και τολμώ να πω την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Γιατί θα είμαστε έτοιμοι όποτε γίνουν εκλογές να οδηγήσουμε τη μεγάλη μας παράταξη πάλι σε μία μεγάλη εκλογική νίκη».

Σ’ αυτή τη φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το προσυνέδριο της Λάρισας συμπυκνώνεται το μήνυμα που θα επιδιώξει να στείλει και στο 11ο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αντιληφθούν όλοι στο κόμμα και πολύ περισσότερο οι πολίτες πως η ΝΔ είναι απολύτως έτοιμη για εκλογική αναμέτρηση και ταυτόχρονα έχει και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αλλωστε, αυτή ήταν και η σαφής οδηγία που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους τομεάρχες προ ημερών. Τους είχε επισημάνει πως βγαίνοντας από το Συνέδριο πρέπει να είναι όλοι απολύτως πεπεισμένοι και να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η ΝΔ έχει το σχέδιο και τη βούληση για την ανάταξη της χώρας. Από το βήμα του Συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης –όπως προεξοφλείται –θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του προγράμματος της ΝΔ. Βασική στόχευση θα είναι να διαμηνύσει πως στην παρούσα συγκυρία η συντηρητική παράταξη είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει συγκροτημένο πλάνο για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα μετά την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος.

Τρεις άξονες. Τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος και κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ στους οποίους θα αναφερθεί διεξοδικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

1. Η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών μέσα και από την προσέλκυση επενδύσεων.

2. Η μείωση της φορολογίας και ο εξορθολογισμός του Δημοσίου και της Δημόσιας Διοίκησης με παράλληλη μέριμνα για τη βελτίωση των πανεπιστημίων και των δημόσιων σχολείων.

3. Η δημιουργία μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας για τους πιο αδύναμους πολίτες.

Ειδικά στον τρίτο άξονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στο σχέδιο επαναπροσέγγισης της ΝΔ με πλατιές κοινωνικές μάζες. Το έκανε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας. Τρία από τα προσυνέδρια αφορούσαν πολίτες που χρειάζονται στήριξη, τους ανέργους, την καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το επιτελείο της Πειραιώς επέλεξε να παρουσιάσει το σχέδιο της ΝΔ γι’ αυτά τα ζητήματα από λαϊκές συνοικίες. Το πρώτο προσυνέδριο έγινε στη Νίκαια, το 6ο στο κέντρο της Αθήνας και αύριο πραγματοποιείται η προσυνεδριακή ημερίδα για το περιβάλλον στο Περιστέρι.

Ετσι, και στο 11ο Συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε μία σειρά από δεσμεύσεις και μέτρα που ανακοίνωσε στα προσυνέδρια για την ανακούφιση των αδυνάμων όπως είναι για παράδειγμα η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προκειμένου να διατίθεται 1 δισ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

Ανοιγμα στην κοινωνία. Ιδιαίτερο βάρος πρόκειται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην καινοτόμο διαδικασία που εγκαινίασε η ΝΔ στα προσυνέδρια με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων συλλόγων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα ανθρώπων που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με το κόμμα. Θα εξηγήσει δηλαδή ότι η ΝΔ ανοίχτηκε στην κοινωνία, της έδωσε βήμα και τελικά συνδιαμόρφωσε από κοινού μαζί της το πρόγραμμά της. Παράλληλα, θα τονίσει πως ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι είναι «κόμμα διαμαρτυρίας» που απλώς επιδιώκει μια πολιτική εναλλαγή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη επισημάνει ότι από τη ΔΕΘ και μετά οι επικρίσεις που δεχόταν η ΝΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως δεν διαθέτει τεκμηριωμένες θέσεις έχουν αποσυρθεί. Οπως τονίζεται από την Πειραιώς, η λεπτομερής εξειδίκευση των θέσεων και του προγράμματος της ΝΔ που έγινε στις προσυνεδριακές διαδικασίες αποτελεί την πιο χειροπιαστή απόδειξη για το ποια είναι η πολιτική δύναμη που διαθέτει σχέδιο για το μέλλον της χώρας.