Οι τούρκοι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ταξίδι του στην Αθήνα έδειχναν έκπληκτοι για την έκβαση της συνάντησης του τούρκου προέδρου με τον έλληνα ομόλογό του. Σαν κεραυνοβολημένοι. Κανείς δεν το περίμενε και τα πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν. Αυτή ήταν και η αίσθηση στη βραδινή συνάντησή τους με δημοσιογράφους, που διοργάνωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια πρωτοβουλία χρήσιμη για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και την προσπάθεια να περιορισθούν οι παρανοήσεις. Τα ερωτήματα αρκετά: Είχε προετοιμαστεί η κυβέρνηση για την ανάδειξη από πλευράς Ερντογάν των απαιτήσεών του σχετικά με την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης; Γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την επίσκεψη και πόσο καλή, τελικά, ήταν η προετοιμασία της;

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα κυριάρχησε στον τουρκικό Τύπο και οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να κατανοήσουν τον απόηχο των επίσημων συζητήσεων και στη χώρα μας, καθώς και το νέο κλίμα –εάν είναι νέο –που διαμορφώνεται μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Παρότι, όπως έγραψε και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Παυλόπουλου και Ερντογάν «ήταν έντονη», δεν ήταν λίγοι από τους συναδέλφους που θυμήθηκαν ότι παρόμοια ήταν η ατμόσφαιρα κατά την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αγκυρα, τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ…» Μεγάλα ήταν τα αφιερώματα των τουρκικών εφημερίδων στην επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, με κάποιους ακραίους τίτλους να αναφέρουν: «Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι νεκρή», όπως για παράδειγμα έγραψε η «Μιλιέτ». Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ιστορική την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, έκαναν λόγο όμως ακόμα και για «πολεμικό κλίμα» κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρόεδρο. «Η Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να αναθεωρηθεί σε ό,τι αφορά τους Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα», ήταν ο τίτλος της «Σαμπάχ», παραθέτοντας τη δήλωση Ερντογάν ότι «ενώ οι τούρκοι πολίτες ελληνικής καταγωγής δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην Τουρκία, στη Δυτική Θράκη δεν μπορεί κανείς ούτε να γράψει τη λέξη «τουρκικός»». Η «Χουριέτ» έδωσε βάρος στη δήλωση του τούρκου προέδρου ότι η Συνθήκη της Λωζάννης «δεν εφαρμόζεται στην πράξη», εστιάζοντας στο ότι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να εκλέξουν μουφτή.