Σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη του απόλυτου σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης ενώ έθεσε το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο που έχει θέσει ο γγ του ΟΗΕ, ενώ για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είπε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Ελληνες μουσουλμάνουν πολίτες.

«Οι διαφορετικές μας θέσεις είναι γνωστές και σαφείς. Έχει όμως σημασία να αναδεικνύουμε τις συγκλίσεις και να διατυπώνουμε τις διαφωνίες μας με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη»,

είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διανύουμε μια περίοδο έντασης στη γειτονιά μας και οι εξελίξεις μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις.

Ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας και αυτό μπορούμε να τον κάνουμε στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού.Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάννης, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι πρέπει νααντιμετωπίσουμε τις διαφωνίες.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μίλησαν για την ευρύτερη περιοχή, για το Αιγαίο, τονίζοντας τον κίνδυνο για τις σχέσεις των δύο χωρών τις παραβάσεις στο Αιγαίο.

Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για το λαό της Κύπρου και της περιοχής, προσθέτοντας ότι ηλύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο που έχει θέσει ο γγ του ΟΗΕ.

Μετά από 65 χρόνια έχω πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά. Στις συνομιλίες θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και ελπίζουμε φέτος ότι εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας ο κ,. Ερντογάν είπε ότι «κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα».

Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών, είπε ο Ερντογάν τονίζοντας ότι «αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση».

Αναφερόμενος στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης είπε ότι αυτή υπεγράφη από 11 χώρες.

Διερωτήθηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα ως προς τα μειονοτικά μας θέματα ως προς το καθεστώς που διέπει τις αμφότερες μειονότητες;

Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις όπως πχ για το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Πρέπει να εκλέγεται ο επικεφαλής Μουφτής, επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος.

«Λέω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Το έχω θέσει σε πολλούς πρωθυπουργούς.

Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας», συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας την απόφαση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ είπε ότι «Η Ιερουσαλήμ είναι έδρα τριών θρησκειών. Μόνο οι ΗΠΑ την αναγνώρισαν ως πρωτεύουσα ενός κράτους».

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι, στο Κυπριακό, το θέμα μένει ανοιχτό 43 χρόνια. Το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή στην Κύπρο. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία», απάντησε ο Πρωθυπουργός στα όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά θέματα εσωτερικής πολιτικής, θα εφαρμόσουμε δικές μας αποφάσεις, διεμήνυσε ο έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι«εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας», σχολίασε ο Πρωθυπουργός

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος τής Ελλάδας από τα μνημόνια, και να συνδράμουν ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, γιατί αν δεν την αποδεχτεί αυτό θα αποβεί σε βάρος των δύο λαών, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων.