Σε άλλες εποχές, στη Βουλή φρόντιζαν να μη γίνονται σημαντικές συνεδριάσεις ημέρες διαδηλώσεων. Η χθεσινή όμως ήταν πολύ σημαντική για να αναβληθεί. Για πρώτη φορά δύο κοινοβουλευτικά κόμματα επισημοποιούσαν τον κοινό βηματισμό τους, γράφοντας ιστορία στην ελληνική Κεντροαριστερά. Με την πρώτη τους πανηγυρική συνεδρίαση, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έδωσαν το πρώτο στίγμα του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ήδη διαγράφει μια ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η επικεφαλής του νέου φορέα, Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε κεραυνούς κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα για την αντιπολιτευτική τακτική της. «Με τόλμη, δύναμη και τεκμηρίωση, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, να δείξουμε ακόμη μία φορά γιατί πρέπει να φύγει αυτή η επικίνδυνη για τον τόπο και τους πολίτες κυβέρνηση και να ηττηθεί στρατηγικά η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», τόνισε –καταχειροκροτούμενη –η Γεννηματά, προσθέτοντας ότι η αντιπολιτευτική πρόταση του ενιαίου φορέα της προοδευτικής παράταξης «δεν έχει καμία σχέση με τον λαϊκισμό, δεν έχει στόχο να χαϊδέψει αφτιά και να δώσει υποσχέσεις».

Η νεοεκλεγείσα επικεφαλής απένειμε τα εύσημα στον παρόντα Νίκο Αλιβιζάτο για όσα προσέφερε στον δρόμο προς τις εκλογές και παράλληλα απηύθυνε μήνυμα ενότητας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και ασκώντας σκληρή κριτική για την κυβερνητική διαχείριση όλων των ανοικτών ζητημάτων της τρέχουσας περιόδου –από τους πλειστηριασμούς έως την εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ και τη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. «Η μεγάλη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα λαϊκίστικο αριστερό κόμμα στον κυνικό εκφραστή μιας ακραίας συντηρητικής και καθεστωτικής πολιτικής είναι ορατή στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», σχολίασε και ειδικά για τους πλειστηριασμούς γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα καταθέσουν άμεσα πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η επίθεση Γεννηματά σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για τη δράση του «μεσάζοντα της Αραβίας»: «Η έρευνα για τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση, που η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει, θα συνεχιστεί. Η προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης και του Τύπου δεν πέρασε. Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματά μας και κυρίως: Πού θα πήγαιναν τα 200.000 βλήματα;» ήταν το δικό της μήνυμα.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απηύθυνε μήνυμα ενότητας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αυτόνομη πορεία του νέου φορέα. «Δημιουργήσαμε ένα δυναμικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, της μεγάλης Κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Μένουμε σταθερά στον δικό μας αυτόνομο και διακριτό ρόλο και λόγο και στον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας… Επαγγελλόμαστε τη μεγάλη Αλλαγή στον τόπο, που θα εκφραστεί με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το «κλείσιμο του δρόμου» για την συντηρητική παλινόρθωση της ΝΔ», σχολίασε η Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «νέους ειλικρινείς και σταθερούς δεσμούς με την ελληνική κοινωνία, πάνω σε καθαρούς και υλοποιήσιμους στόχους που αύριο μαζί με τους πολίτες θα κάνουμε πράξη».

«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα Κίνημα Αλλαγής. Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών. Ούτε έχει ανάγκη από κάποιους που θα σκύψουν το κεφάλι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό», ανέφερε. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε τον οδικό χάρτη για τον τρόπο που θα κινηθούν από εδώ και πέρα οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, τονίζοντας ότι «δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα βασιστούμε στην απάτη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά θα πούμε όλη την αλήθεια».

Στα έδρανα που γέμισαν –ακόμα και στα άνω θεωρεία –το κλίμα ήταν αισιόδοξο, ενώ το «παρών» έδωσαν προσωπικότητες του χώρου, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Γιάννης Βούλγαρης και ο Πάνος Τσακλόγλου. Παρόντες ήταν επίσης όλοι οι πρώην υποψήφιοι –με τον Γιώργο Καμίνη στις πρώτες θέσεις -, αλλά και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της ΔΗΣΥ. Απουσίαζαν μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι βρίσκονταν στο εξωτερικό, ενώ στα πηγαδάκια πολλοί εξέφραζαν την έκπληξή τους με το πλήθος στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου που είχε συγκεντρωθεί στη Βουλή, παρά την επεισοδιακή ημέρα.

Αλιβιζάτος«Χωρίς σύνθεση ιδεών το νέο κόμμα θα αποτύχει»

Βαρύνουσας σημασίας ήταν η παρέμβαση του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη της ενότητας. «Η πολυδιάσπαση (αν όχι ο κατακερματισμός) που από παλιά σημαδεύει τον χώρο είναι φυσιολογική, αφού εκφράζει υπαρκτές πολιτικές διαφορές: πολιτικός φιλελευθερισμός από τη μια, σοσιαλδημοκρατία από την άλλη. Χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί η αναγκαία σύνθεση, χωρίς την οποία η προσπάθεια για το νέο κόμμα θα αποτύχει. Πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί ταχύτερα; Με το να μεταφέρουμε τη συζήτηση από τα γενικά στα ειδικά, από την ιδεολογία στα συγκεκριμένα», σχολίασε με νόημα προς το μέρος των πολιτικών αρχηγών.