Με την προοπτική ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να φαίνεται μακρινή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες (την πρώτη μετά τη νίκη του στις εκλογές), επιχειρώντας να αναθερμάνει στο μέτρο του δυνατού τις σχέσεις της χώρας του με τους δύο οργανισμούς. Προς τον σκοπό αυτόν εμφανίστηκε με φιλικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας, σημειώνοντας πως διαθέτει την πολιτική βούληση για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας μέσω συμβιβασμού.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωσε ότι ζητά «στήριξη και βοήθεια από τους έλληνες πολίτες, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το ελληνικό Κοινοβούλιο», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι το θέμα της ονομασίας είναι «ένα ευαίσθητο θέμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους έλληνες πολιτικούς». Εξάλλου, μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης CEPS, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η χώρα του φιλοδοξεί να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του 2018 και εκτίμησε ότι η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2018, είναι μια θετική συγκυρία προς αυτόν τον σκοπό.

ΤΟ ΒΕΤΟ. Προκειμένου να μην αποτελεί η εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας κώλυμα για το μέλλον της χώρας του, ο Zάεφ απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να άρει το βέτο της, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, παράλληλα με τις οποίες θα διεξάγονται και οι συνομιλίες για την ονομασία.

Ερωτηθείς σχετικά με το εύρος των παραχωρήσεων που θα ήταν διατεθειμένη να κάνει η χώρα του και αν συμφωνεί στην αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε ότι είναι σαφώς πιο εύκολο να αλλάξει η ονομασία ενός αεροδρομίου σε σχέση με την ονομασία της χώρας. Μιλώντας, τέλος, χθες σε ένα γερμανικό ινστιτούτο στις Βρυξέλλες, ο Ζάεφ ανέφερε πως γνωρίζει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και ότι από τις επαφές που έχει εκτιμά πως τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το άλλο κόμμα της συγκυβέρνησης δεν θα εμποδίσουν την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.