Βούτυρο στο ψωμί τους θεωρούν στον Περισσό τόσο τις κυβερνητικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις απεργίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όσο και την τεταμένη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Και στον απόηχο των επεισοδίων της Τρίτης σε υπουργείο Εργασίας, Βουλή και Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του ΠΑΜΕ και των αστυνομικών δυνάμεων, το ΚΚΕ άρχισε ήδη να οργανώνει τα επόμενα βήματά του.

Ο Περισσός σηκώνει ψηλά τη σημαία της πάλης, αντιμετωπίζοντας τις εξελίξεις σε αυτά τα μέτωπα ως το επιστέγασμα μιας συνολικής κυβερνητικής και ευρωενωσιακής στρατηγικής –που επιβάλλουν μια αντεπίθεση από νέες και πιο επιθετικές θέσεις. Παρότι χθες δεν έγιναν πλειστηριασμοί, οι επιτροπές του ΠΑΜΕ είναι σε ετοιμότητα και σε αυτό το πεδίο, αν και δεν υπάρχει καμία πρόθεση για σύμπραξη με άλλες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που επίσης πρωτοστατούν στο κίνημα της Τετάρτης, όπως η ΛΑΕ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τα επεισόδια και η λογική της σύγκρουσης που έχει επιλέξει το ΚΚΕ με άξονα και αιχμή τον περιορισμό του πλαισίου για το απεργιακό δικαίωμα, δεν ήταν μια στιγμή που κυριάρχησε την Τρίτη στις εικόνες και στα κοινωνικά δίκτυα. Αποτελεί ένα μέρος μόνο μιας στρατηγικής που έχει κορύφωση την πανελλαδική απεργία της 14ης Δεκεμβρίου. Χθες πάντως ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ (της μαζικότερης του κόμματος), με ομιλία του έκανε σαφές πώς θα κινηθούν οι «κόκκινες δυνάμεις».

«ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ». Ο Κουτσούμπας δεν σφυροκόπησε απλώς την κυβέρνηση –τονίζοντας πως «ξεπέρασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας». Δεν προειδοποίησε απλώς πως για το δικαίωμα στην απεργία θα βρουν απέναντι τους εργαζομένους και το ταξικό κίνημά τους. Περιέγραψε και μια συνολική λογική: «Η κυβέρνηση πήρε ήδη μια πρώτη απάντηση από το ταξικό κίνημα. Και απάντηση θα δίνεται κάθε μέρα στους δρόμους, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 14 του Δεκέμβρη. Γιατί ό,τι συμφέρει τον λαό μπορεί να γίνει πράξη με την οργάνωση της πάλης και το δικό του σχέδιο για να μην πληρώσει τα σπασμένα, για να διεκδικήσει τις ανάγκες του» είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μάλιστα, έκανε ένα βήμα μπροστά, μιλώντας για την αναγκαιότητα της οργάνωσης των εργαζομένων «από τα κάτω», ενώ δεν αρκέστηκε σε κινήσεις άμυνας και διαμαρτυρίας, αλλά υπενθύμισε την πρόταση των 530 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, μια πρωτοβουλία που έχει γίνει πρόταση νόμου, έχει κατατεθεί από το ΚΚΕ εδώ και έναν χρόνο και έχει απορριφθεί από όλα τα άλλα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και σε μια ερμηνευτική προσέγγιση όσων είπαν χθες ο Κουτσούμπας και άλλα στελέχη σε περιοδείες ή ομιλίες τους, τα μέτωπα για τον Περισσό θα είναι πολλά στο Εργασιακό. Δεν θα διστάσει να αναδείξει και τις πιο στρεβλές όψεις των εργατικών διεκδικήσεων, όπως ο συντεχνιασμός ή ο κοινωνικός διάλογος της ΓΣΕΕ. «Κανένα σωματείο, κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη επίθεση» σημείωσε ο Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ έχει σημάνει πόλεμο με την κυβέρνηση.