Στάση αναμονής ενόψει των επόμενων κινήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη τηρούν αυτήν τη στιγμή όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τα οποία ωστόσο δεν κρύβουν τον αιφνιδιασμό τους από την απόφαση της κομματικής ηγεσίας –και κυρίως για τον χρόνο που επελέγη να δημοσιοποιηθεί –όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη.

Επιτελικά στελέχη της ΝΔ επιβεβαίωναν, πάντως, το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» ότι η επιλογή αυτή του προέδρου της ΝΔ είναι η αρχή μιας σειράς κινήσεων που θα κάνει μέχρι τις επόμενες εκλογές, με στόχο την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος.

Οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν θέλησαν μέχρι στιγμής να κάνουν οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο για το όλο θέμα, αν και στελέχη που συνομιλούν μαζί τους εκτίμησαν ότι ίσως ο χρόνος εκδήλωσης αυτής της πρωτοβουλίας να μην ήταν ο καταλληλότερος. Σε ό,τι αφορά τον δικό τους ρόλο στο κόμμα, και οι τρεις (αν και διαφορετικές περιπτώσεις) επιφυλάσσονται να δουν το εάν και πότε θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της ηγεσίας, διατηρώντας πάντοτε το δικαίωμα να αρνηθούν μια πρόταση εάν θεωρήσουν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν μέσα από αυτήν τα συμφέροντα της χώρας και του κόμματος.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ;

Χαρακτηριστικό, πάντως, της κινητικότητας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ είναι ότι χθες η Μαρία Σπυράκη δεν αντέκρουσε το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που ανέφερε ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι πιθανόν να γίνει αποδέκτης πρότασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020. Η εκπρόσωπος της ΝΔ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και παρέπεμψε στον πρόεδρο της ΝΔ και τις αποφάσεις που θα ληφθούν την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια θέση θα τον ενδιέφερε στην περίπτωση που είχε αλλάξει προηγουμένως η σχετική συνταγματική διάταξη και υπήρχε εκλογή απευθείας από τον λαό, θέση που υπερασπίζεται και ο νυν πρόεδρος της ΝΔ.

Ομως, δεν είναι βέβαιο ότι κι αν ακόμη δεχόταν μια τέτοια πρόταση και συμφωνούσε τελικά, θα αποδεχόταν να αποχωρήσει από τη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης. Οπως εξηγούσαν τακτικοί συνομιλητές του, θα μπορούσε να ήταν υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και η όποια συζήτηση για το αξίωμα του πρόεδρου της Δημοκρατίας να γινόταν στη συνέχεια, ανάλογα με τους πολιτικούς συσχετισμούς στη νέα Βουλή και την πρόοδο στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
ME TO BΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τα επόμενα πολιτικά βήματά του διατηρεί προφανώς και ο Αντώνης Σαμαράς.Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά τη χώρα από μια ισχυρή θέση στην Ευρώπη, αλλά η ανάληψη μιας τέτοιας ευθύνης θα ήταν αποτέλεσμα και των διεθνών συσχετισμών με δεδομένο το μέγεθος της χώρας μας. Ως εκ τούτου αναμένει και εκείνος τις εξελίξεις, κρατώντας ως βάση την έδρα του στην περιφέρεια της Μεσσηνίας.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

Τέλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία και θα αναμείνει από τον πρόεδρο της ΝΔ να κάνει την πρώτη κίνηση, είτε αυτή αφορά τη μετακίνησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είτε την αξιοποίησή του σε κρίσιμο κομματικό ρόλο ενόψει των επόμενων εκλογών.

δηλωνει παρουσα. Σε ό,τι αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που μίλησαν χθες μαζί της προκειμένου να μάθουν τις επόμενες κινήσεις της. Η ίδια απέφυγε να πει κάτι συγκεκριμένο και περιορίστηκε στο να ακούσει την κριτική ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως τόνιζαν πρόσωπα που επικοινώνησαν μαζί της, η πρώην υπουργός δεν πρόκειται να «εξαφανιστεί» από τον δημόσιο διάλογο, κάτι που δεν το έκανε ποτέ, ακόμη και σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές. Θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις της και –φυσικά –την άσκηση των καθηκόντων της στη Βουλή. Θεωρείται βέβαιο, εξάλλου, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού κοπάσει ο σχετικός «θόρυβος», θα τοποθετηθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και στο θέμα που την αφορά προσωπικά.

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

Βολές στην κυβέρνηση για πλειστηριασμούς και αξιολόγηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τους πλειστηριασμούς. Υποστήριξε, ειδικότερα, ότι η ΝΔ παρέδωσε στην κυβέρνηση «ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” στους πλειστηριασμούς χωρίς όριο» και ζήτησε οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν «από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων». Για την αξιολόγηση, εξέφρασε επιφυλάξεις εάν η χώρα θα καταφέρει να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια, αμφισβητώντας έτσι ευθέως την «καθαρή έξοδο» μετά το τέλος του προγράμματος και έκανε λόγο για εξαπάτηση του λαού, με αφορμή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την περίοδο 2019-2020.