«Κόμμα έχουμε, τώρα πρέπει να του δώσουμε πολιτικό πρόσημο» –αυτό είναι πλέον το κύριο μέλημα για τη Φώφη Γεννηματά και τη Χαριλάου Τρικούπη. Με τα εσωτερικά να παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο τους, οι προτεραιότητες της νέας επικεφαλής για την Τετάρτη, την επίσημη πρώτη συνεδρίαση του νέου φορέα, στρέφονται πλέον στη διπλή αντιπολίτευση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η γραμμή Γεννηματά σκληραίνει ακόμα περισσότερο, έχοντας σκοπό να αναδείξει τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής και διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις από εδώ και πέρα εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, κύριος στόχος της Γεννηματά είναι η ομαλή μετάβαση προς το ιδρυτικό Συνέδριο, χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις και διαμάχες.

Αμέσως μετά την εκλογή της, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, με προεξάρχοντα τον Ανδρέα Λοβέρδο, σήκωσαν στην πλάτη τους τις αποκαλύψεις για τον ρόλο του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου –στάση που όχι μόνο ενίσχυσε τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά έκανε ακόμα πιο καταφανή την ανάγκη για ισχυρή αντιπολίτευση. Την Τετάρτη, επομένως, στη συνεδρίαση που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Κεντροαριστερά, το στίγμα της Γεννηματά δεν θα αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές διεργασίες, αλλά την πολιτική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, με ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας της να αφορά τη σύγκρουση με τις «δυνάμεις της συντήρησης», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

ΔΙΠΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Από τη μια η Γεννηματά αναμένεται να αποκρούσει τις επιθέσεις φιλίας από τον Αλέξη Τσίπρα –μια ακόμα συνέβη στη Λισαβόνα την Παρασκευή –και από την άλλη να ασκήσει σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο υπάρχουν «βαθιές ιστορικές, ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές». Αυτή η τακτική έγινε ευκρινέστερη στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τους πλειστηριασμούς: «Ο κ. Τσίπρας με μια ακόμη εντυπωσιακή κωλοτούμπα εγκαταλείπει την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τον κίνδυνο των πλειστηριασμών, υποτασσόμενος στις επιταγές της τρόικας. Ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που ζήτησε σήμερα είναι να μην είναι οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας μικρών και μεσαίων νοικοκυριών θέμα άμεσης προτεραιότητας. Και οι δυο λογικές οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Σε αυτό που εμείς λέμε ένα κατηγορηματικό όχι», αναφέρεται χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι για την παράταξη είναι «αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση η με νομοθετική ρύθμιση προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών». Σε σχέση με τις γερμανικές εξελίξεις και το βασικό ερώτημα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο –για το εάν, δηλαδή, η στάση των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών θα λειτουργήσει παραδειγματικά και για την ελληνική Κεντροαριστερά –από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου τα δύο άλλα κόμματα θα κληθούν να συμφωνήσουν, προκειμένου να υπάρξει προγραμματική συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ. Το μήνυμα, βέβαια, έχει αποδέκτες και στο εσωτερικό της παράταξης. Ολες οι συμβολικές λεπτομέρειες για τη συνεδρίαση της Τετάρτης έχουν προσεχθεί ιδιαίτερα: από τον τόπο διεξαγωγής της (αίθουσα της Γερουσίας, την οποία χρησιμοποιούν οι μεγάλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες) έως το πλαίσιο που θα τεθεί, αλλά και τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα παρευρεθούν. Στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πρώτο δείγμα γραφής, γι’ αυτό και φρόντισαν να κρατήσουν τους τόνους χαμηλούς, παρά τις γκρίνιες για την απρόσμενη ονοματοδοσία του εγχειρήματος και τα πρόσωπα που δεν συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο. Μέχρι τα Χριστούγεννα, εξάλλου, η Γεννηματά φιλοδοξεί να έχει ανακοινώσει τη δημιουργία όλων των οργάνων που θα οδηγήσουν την παράταξη στο Συνέδριο του Μαρτίου. Σ’ αυτά θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι όλων των σχημάτων, προσωπικοτήτων και τάσεων, χωρίς αποκλεισμούς.