Νέα ερωτήματα, που αφορούν αυτή την φορά τη γνησιότητα των εγγράφων για τον μεσάζοντα που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, θέτει η ΝΔ που συνέκρινε τα έγραφα αυτά με τα αντίστοιχα που αφορούν μια διακρατική συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Σερβίας. Η σύγκριση αναδεικνύει ελλείψεις, κενά και λάθη που θέτουν εν αμφιβόλω τη γνησιότητα των εξουσιοδοτήσεων του Βασίλη Παπαδόπουλου.

Την ίδια ώρα τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση συνολικά πληθαίνουν και από την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση να μην παρουσιάσει τελικά, παρά τη δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, όλα τα έγγραφα μεταξύ της πρεσβείας μας στο Ριάντ και του υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που κατήγγειλε αργά χθες το απόγευμα ο Ανδρέας Λοβέρδος εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών όπου είχε μεταβεί έπειτα από εξουσιοδότηση της Φώφης Γεννηματά.
Η ΝΔ επιμένει στον αρχικό της ισχυρισμό ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν ήταν ο επίσημος πληρεξούσιος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και κλιμακώνει την κριτική της επί των χειρισμών Καμμένου που ακολούθησαν των πρώτων αποκαλύψεων για την υπόθεση αυτή. Από τη σύγκριση που έκαναν δημόσια χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Μάκης Βορίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταξύ δύο εγγράφων (εκείνου που προσκόμισε ο Καμμένος στη Βουλή και εκείνο μιας ανάλογης συμφωνίας Σαουδικής Αραβίας – Σερβίας) προκύπτουν αναμφισβήτητα πολλές διαφορές που αφορούν:

1. Τα ονόματα των αράβων αξιωματούχων που υπογράφουν το πιστοποιητικό τελικού χρήστη

2. Την έλλειψη επίσημων σφραγίδων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο ελληνικό έγγραφο ενώ σε εκείνο της συμφωνίας με τη Σερβία υπάρχει η σχετική επίσημη σφραγίδα

3. Τους περίεργους (και μη συνήθεις) όρους που χρησιμοποιούνται

4. Την αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιείται

5. Την απουσία αναφοράς της υποχρεωτικής αξίας τού υπό πώληση υλικού.

Ενα ακόμη κρίσιμο ερώτημα που έθεσαν τα γαλάζια στελέχη αφορά τον χρόνο προσκόμισης των εγγράφων από τον Παπαδόπουλο. Τα έγγραφα αυτά προσκομίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 σε χρόνο που δεν είχε καν γνωστοποιηθεί ότι οι βόμβες ΜΚ82 και ΜΚ83 στις οποίες αναφέρονται τίθενται προς πώληση. «Πώς γνώριζε ο κ. Παπαδόπουλος ότι ο υπουργός Αμυνας σκόπευε να πουλήσει τις εν λόγω βόμβες;», ήταν ένα από τα βασικά ερωτήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίστοιχα ερωτήματα προκύπτουν και από την εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε για την επίμαχη αγορά των 300.000 βλημάτων. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Βορίδης επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως ότι έχει παραβιάσει τον νόμο που απαγορεύει την εμπλοκή μεσαζόντων σε υποθέσεις αγοράς η πώλησης αμυντικού υλικού. Επεσήμανε, δε, ότι έχουν ειπωθεί ψέματα και ως προς το εάν ο Καμμένος γνώριζε ή όχι τον Παπαδόπουλο, ενώ είναι δεδομένη και η παραπλάνηση της Επιτροπής Εξοπλισμών όταν ελέγετο ότι πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός, δεν ευσταθεί το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι εφόσον δεν έγινε η συμφωνία δεν υπάρχει αδίκημα. «Τα αδικήματα συντελούνται και από την απόπειρα», σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση.

Με κλειστά χαρτιά παίζει η κυβέρνηση

Ανάλογα θέματα γνησιότητας των εγγράφων έχει θέσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος χθες μετέβη ως εξουσιοδοτημένος από την επικεφαλής της ΔΗΣΥ στο υπουργείο Εξωτερικών να δει τα διαβαθμισμένα έγγραφα βάσει των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός, αποχωρώντας από το ΥΠΕΞ, κατήγγειλε ότι δεν παρουσιάστηκαν όλα τα έγγραφα παρά μόνον δύο τηλεγραφήματα. «Οπως προκύπτει από τα κείμενα που είδαμε, υπάρχει πληθώρα εγγράφων καθώς ο πρέσβης μας στο Ριάντ είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός άνθρωπος και δεν έκανε τίποτε χωρίς να έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών», σημείωσε. Ο Λοβέρδος επεσήμανε ότι ο Τσίπρας όταν αναφέρθηκε στην Βουλή σε ονόματα (σ.σ. Τζον Σφακιανάκης) δεν είπε ψέματα, αλλά «έδωσε άλλη ερμηνεία στα γεγονότα». «Οι Σαουδάραβες μας ζητούσαν διακρατική συμφωνία και εμείς τους δίναμε τον Παπαδόπουλο», κατέληξε. Αντίστοιχες καταγγελίες έκανε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επίσης μετέβη στο ΥΠΕΞ με εξουσιοδότηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε καταγγείλει από το βήμα της Βουλής ότι «ο υπουργός Εθνικής Αμυνας γνώριζε πολύ καλά την ύπαρξη του μεσάζοντα Παπαδόπουλου, ο οποίος μεταξύ των δυο συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ –2 Φεβρουαρίου 2017 η πρώτη και 17 Μαρτίου 2017 η δεύτερη –χάλασε όχι μόνον τα πεζοδρόμια, αλλά και τα πατώματα του υπουργείου για να συσκέπτεται, να υπαγορεύει και να διαμορφώνει όρους για την επικείμενη συμφωνία».

«Ούτε σταρ είμαι ούτε μεσάζων»

Είκοσι ένα λεπτά. Τόσο διήρκεσε η συνέντευξη του φερόμενου ως μεσάζοντα στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας Βασίλη Παπαδόπουλου. Το πολυσυζητημένο πρόσωπο των ημερών φέρεται να είναι αυτό που πρότεινε αυτοβούλως να μιλήσει στον Γιώργο Τράγκα στη χθεσινή εκπομπή του στα Παραπολιτικά fm.

Ο δημοσιογράφος διερωτήθηκε βέβαια πολλές φορές κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης για το αν όντως αυτός που μιλούσε είναι ο φερόμενος ως μεσάζων. «Ούτε σταρ είμαι ούτε μεσάζων. Το καθεστώς μας επιτρέπει στους ανθρώπους να πουλάνε και να αγοράζουν», είπε ο φερόμενος ως Βασίλης Παπαδόπουλος ενώ έκανε αναφορές στις αιτιάσεις του Πάνου Καμμένου, στον πατέρα του Ηλία Παπαδόπουλο αλλά και στις σχέσεις του με τον προσφάτως εκλιπόντα στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη τις οποίες και επιβεβαίωσε.