Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον μεν Πρωθυπουργό η υπόθεση δεν συνιστά σκάνδαλο και κάλυψε πλήρως τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και προσδιόρισε την επόμενη αναμέτρηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, εκτός από τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Ο Αλ. Τσίπρας που έκλεισε την ομιλία του με τον χαιρετισμό «Καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη» (το ίδιο είχε κάνει το 1989 εν μέσω σκανδαλολογίας, επί πρωθυπουργίας του ο Ανδρέας Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον πατέρα του Κυρ. Μητσοτάκη, τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη), θα επιχειρήσει την ρελανς με επιχειρηματολογία πιο συμβατή με τον ίδιο

Ο Πρωθυπουργός που χθες έδειξε ότι θα πάει μέχρι τέλους με τον Π. Καμμένο, θα προσπαθήσει να μεταφέρει και πάλι το πρόβλημα στη ΝΔ και γι’ αυτό θα επιδιώξει αναφορές σε διάφορες υποθέσεις, όπως αυτή των Paradise Papers, της Siemens, του ΚΕΛΠΝΟ, της Novartis (σ.σ. όταν θα διεξαχθεί η συζήτηση θα έχουν επεξεργαστεί και τα στοιχεία που δόθηκαν από τις αμερικανικές αρχές)

Για τον δε πρόεδρο της ΝΔ,η υπόθεση –σκάνδαλο – κατά τον ίδιο και το κόμμα του- της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία δεν τελειώνει εδώ, αλλά όπως μεταδίδουν από το επιτελείο του τώρα αρχίζει. Και αυτό διότι, η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση, από την οποία απουσίαζαν οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, να συνεχίσει τις αποκαλύψεις, όπως λένε κεντυρικά της στελέχη.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ και κυρίως ο Μάκης Βορίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κατά τη χθεσινή συζήτηση, έδειξε το δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου και σίγουρα, όχι απλά και μόνο τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η αναφορά του Μ. Βορίδη, που κέρδισε πολλούς πόντους από τη χθεσινή του εμφάνιση σε αρκετά επίπεδα _ρητορία και επιχειρηματολογία_ ήταν η εξής και αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά το σαφές μήνυμα της ΝΔ, όσο και εάν δεν το κατανόησαν πολλοί: «Ο ποινικός χαρακτηρισμός θα αποδοθεί. Ο κ. Καμμένος θα βρεθεί σε ακροατήριο. Η επόμενη Βουλή θα είναι εδώ και προφανώς θα αποφασίσει».

Το σίγουρο είναι, όπως φάνηκε χθες και από τις συζητήσεις στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο της Βουλής, ότι η σκανδαλολογία θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα με εκατέρωθεν βολές και το κλίμα θα είναι άκρως συγκρουσιακό.

Για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι δεδομένο ότι επενδύει στην υπόθεση της Σ. Αραβίας, καθώς πιστεύει ότι περνάει η εικόνα στην κοινή γνώμη ενός Πρωθυπουργού που καλύπτει, όχι απλά τον Π. Καμμένο, αλλά ένα σκάνδαλο και επίσης θεωρεί ότι έχει εξουδετερωθεί πλήρως το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

Και από την άλλη πλευρά ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα. Το είπε χθες με σαφή τρόπο, ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, ενώ και μόνο το ύφος της υπεράσπισης του Π. Καμμένου ήταν χαρακτηριστικό. «Ήρθα στη Βουλή για να υπερασπιστώ το φως» είπε σε ένα σημείο της ομιλίας του για μια υπόθεση που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει σκάνδαλο, ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον Π. Καμμένο.