Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό της ΝΔ το προσεχές Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο δρόμο προς το 11ο Συνέδριό της, αλλά όπως προεξοφλείται δεν επελέγη τυχαία για το κλείσιμο των προσυνεδριακών της εκδηλώσεων.

Οι βουλευτές της Μακεδονίας, όπως και της Θεσσαλονίκης, πάντα προτάσσουν την ευαισθησία τους στα εθνικά θέματα – καθώς στην περιοχή τα ιστορικά γεγονότα είναι σχετικά πρόσφατα – ενώ τα Σκόπια και η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά. Συνεπώς, από την Πειραιώς, η Θεσσαλονίκη θεωρήθηκε ο ιδανικότερος τόπος προκειμένου η ΝΔ να αναπτύξει τις θέσεις και το σχέδιό της για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διαμηνύσουν τόσο στους πολίτες όσο και στην κοινωνική τους βάση ότι δίνουν μεγάλο βάρος στα εθνικά θέματα και τα ζητήματα άμυνας της χώρας.

Αλλωστε αυτό φρόντισε να το δείξει η ΝΔ και από τον τίτλο του 7ου και τελευταίου προσυνεδρίου της: «Για έναν νέο πατριωτισμό».

Στις θεματικές ενότητες πρόκειται να συζητηθεί πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και τον κόσμο και ποια είναι η σύγχρονη εξωτερική πολιτική που απαιτείται για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Στο επίκεντρο του διαλόγου θα βρεθεί ακόμη το θέμα των σχέσεων Ελλάδας και Ευρώπης αλλά και η προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ολα τα παραπάνω ζητήματα δεν θα παρουσιαστούν μόνο από τους αρμόδιους τομεάρχες της ΝΔ αλλά – όπως συνέβη και σε όλα τα προηγούμενα προσυνέδρια – θα υπάρχει συμμετοχή ειδικών και επιστημόνων στους τομείς της άμυνας και των διεθνών σχέσεων.

Κι αυτό διότι επιδίωξη της ΝΔ είναι, όπως επισημαίνεται, να διαμορφώσει τις θέσεις και το πρόγραμμά της με τη βοήθεια της κοινωνίας.

Ευκαιρία για γεφύρωση Βορρά – Νότου

Πάντως η Θεσσαλονίκη επελέγη από το επιτελείο της Πειραιώς για τη διεξαγωγή του τελευταίου προσυνεδρίου της ΝΔ και για έναν ακόμη λόγο. Η βόρεια και η νότια πτέρυγα της ΝΔ ανέκαθεν αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικούς κόσμους της Δεξιάς παράταξης.

Αυτοί οι δύο κομματικοί πόλοι ανέκαθεν είχαν διαφορετικές οπτικές. Γι’ αυτόν το λόγο – όπως προεξοφλείται – ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει με την ισχυρή παρουσία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, που θεωρείται και προπύργιο του καραμανλισμού, να γεφυρώσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις Βορρά και Νότου.

Στην πόλη της Μακεδονίας δηλαδή θα υπάρχει το Σάββατο εικόνα κομματικής κινητοποίησης που θα θυμίζει…ΔΕΘ. Παρόντες θα είναι βέβαια όλοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ, βουλευτές από όμορες εκλογικές περιφέρειες αλλά και πολλοί από την Αθήνα. Αρκετοί δε, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αδωνις Γεωργιάδης θα συμμετάσχουν το Σάββατο και την Κυριακή και σε άλλες εκδηλώσεις στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και περίπου ένα χρόνο επιχειρεί συστηματικά να πυκνώσει τις επισκέψεις τις δικές του αλλά και του κόμματος στο Βορρά με στόχο να περιορίσει τις όποιες εσωκομματικές διαφορές και να επιτύχει τη μέγιστη συστράτευση.

Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 15 ημέρες μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισκέφτηκε και πάλι τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανική ανάπτυξη ενώ περιόδευσε και σε νομούς της βόρειας Ελλάδας. Ετσι, με την ίδια στόχευση επιστρέφει τώρα στο νεοδημοκρατικό Βορρά.