Ενα διάλειμμα λίγων ωρών από τον βομβαρδισμό αποκαλύψεων για την υπόθεση Καμμένου απόλαυσε στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα το πρωί θα έχει την πρώτη συνάντησή του σε γαλλικό έδαφος με τον Εμανουέλ Μακρόν –έστω και ανεπίσημη, σε «πρόγευμα εργασίας». Κεντρική θέση στη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο αναμένεται να έχουν οι εξελίξεις στη Γερμανία και αν η πολιτική αστάθεια στο Βερολίνο μπορεί να επηρεάσει την τρίτη αξιολόγηση και την πορεία της Ελλάδας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνδυασμό με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους. Κατά πληροφορίες, εξάλλου, θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο να κλειδώσει επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι στις αρχές του 2018.

Χθες το βράδυ, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παρουσία και του πρώην υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Νωρίτερα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα μέλη της επιθεώρησης «Politique Internationale» στο ξενοδοχείο Ζορζ Σενκ ήταν μάλλον άβολη: συμμετείχαν εκπρόσωποι της καλής και βαθιάς συντηρητικής γαλλικής κοινωνίας, όπως διαβεβαίωναν παρόντες σε αυτήν. Συνολικά προσήλθαν πάνω από 150 άτομα: μέλη της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών και επιχειρηματίες (L’ Oreal, Airbus, EDF, Societe Generale, ΙΒΜ, Nestle, HSBC France, Emirates, BlackRock, Suez, Philip Morris France, Morgan Stanley κ.ά.). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από έναν συνδαιτυμόνα του για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της δεξιάς σκέψης και κουλτούρας, οπότε φέρεται να απάντησε: «Σημασία έχει να βλέπουμε τα πράγματα με ανοιχτούς ορίζοντες».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ… Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του για ανάπτυξη 2% το 2017 και έδωσε έμφαση στη μείωση της ανεργίας. Δέχθηκε, ωστόσο, επίμονες ερωτήσεις για το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, απαντώντας πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές και το ρεκόρ που επικαλείται η κυβέρνηση για τις άμεσες ξένες επενδύσεις δείχνει πως το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται.

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για το πώς βλέπει τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία έχει ανοίξει με πρωτοβουλία Μακρόν: «Είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της», απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων. Απαρίθμησε δε τις προτάσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό και Κοινοβούλιο της ευρωζώνης, όντας απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις προτάσεις του Παρισιού. Οσον αφορά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία ήταν κατηγορηματικός πως «είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση».

Παραλαμβάνοντας το «βραβείο πολιτικού θάρρους» στην εκδήλωση προς τιμήν του, ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε το ακροατήριο στα γαλλικά και στη συνέχεια στα ελληνικά τόνισε πως στο πρόσωπό του βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια. Αν και αναφέρθηκε εκτενώς στη φορτισμένη περίοδο του καλοκαιριού του 2015, ο Πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει: «Πάντοτε πίστευα στην ευρωπαϊκή ιδέα και είμαι ευρωπαϊστής, ακριβώς επειδή είμαι αριστερός». Μιλώντας μάλιστα για την Ευρώπη, υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει τρεις παράλληλες κρίσεις: την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφάλειας, ζητώντας ενότητα για την υπέρβασή τους.

Στην ομιλία του και με αφορμή την αναφορά του συντονιστή της εκδήλωσης στον Σοφοκλή, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με Ομηρο: «Βλέποντας από μακριά αυτή τη μεγάλη εμπειρία, θαρρώ πως πολλές φορές βρισκόμουν και εγώ ο ίδιος μέσα στον μύθο του Οδυσσέα που είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των Σειρήνων».

ΟΥΓΚΩ ΚΑΙ ΝΤΕΛΟΡ. Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο της διάλεξής του στον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού το απόγευμα και της βράβευσής του για την «προσήλωση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες». Εστίασε κυρίως στη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων. «Παραμείναμε, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος επίσης στην προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία το ερχόμενο καλοκαίρι με το τέλος του προγράμματος στήριξης. Εκανε δε αναφορές τόσο στο όραμα του Ζακ Ντελόρ για την Ευρώπη όσο και στις προειδοποιήσεις του 19ου αιώνα από τον Βίκτωρα Ουγκώ για «Ευρώπη των βασιλέων».

ΓΑΛΛΙΚΟ… ΧΑΛΟΥΜΙ. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας «Figaro» και παρακάθησε σε γεύμα προς τιμήν του από οικονομικούς παράγοντες στο γνωστό κυπριακό εστιατόριο της οικογένειας Μαυρομάτη. Η συζήτηση περιστράφηκε ασφαλώς γύρω από οικονομικά ζητήματα, με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει όσα είχε πει νωρίτερα στα μέλη της «Politique Internationale».

Σήμερα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί απευθείας στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (σ.σ. αφορά τις εκτός ΕΕ χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης).