Η προχθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, πέραν της αναβολής της συζήτησης που είχε προγραμματιστεί για τον μεσάζοντα της Αραβίας, ανέδειξε κι ένα ζήτημα για τον κεντροαριστερό χώρο: ΔΗΣΥ και Ποτάμι δεν πρόλαβαν να συνεννοηθούν και ακολούθησαν διαφορετική στάση, με αποτέλεσμα η διχογνωμία να κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για το αν και κατά πόσο οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα μπορούν όντως να συντονίζονται. Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως σχολιάζουν πως πρόκειται για ένα διαδικαστικής σημασίας ζήτημα και υποβαθμίζουν την δυσαρμονία της Τετάρτης –και αυτό γιατί οι δύο ομάδες ήδη έχουν βρει κώδικα επικοινωνίας που συνεχώς επεκτείνεται.

Είναι γεγονός πως Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, θέλουν το εγχείρημα των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων να πετύχει.

Συνεννόηση σε τρία επίπεδα. Τη δεδομένη στιγμή σε ΔΗΣΥ και Ποτάμι υπάρχουν τρία επίπεδα συνεννόησης: ανάμεσα στους εισηγητές των νομοσχεδίων, στους γραμματείς των ΚΟ και στους δύο επικεφαλής. Οι συζητήσεις γίνονται πριν τοποθετηθεί ο εισηγητής επί του εκάστοτε νομοσχεδίου και με σκοπό να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός σύγκλισης –αυτό συνέβη, για παράδειγμα, ανάμεσα στον Σπύρο Δανέλλη και τον Γιώργο Αρβανιτίδη στο νομοσχέδιο για τη Ναυτιλία. Πιάνοντας άρθρο-άρθρο το νομοσχέδιο, οι εισηγητές βρίσκουν τα σημεία συμφωνίας, ενώ οι συζητήσεις διεξάγονται με συμβιβαστική διάθεση και από τις δύο πλευρές. Αργότερα τη σκυτάλη παίρνουν ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Γιώργος Μαυρωτάς, οι οποίοι επιδιώκουν να λειάνουν ακόμα περισσότερο τις διαφωνίες, μαζί με τους διευθυντές των ΚΟ Βασίλη Εξαρχο (ΔΗΣΥ) και Νίκο Μηλαπίδη (Ποτάμι). Η τελική συναίνεση επί της αρχής και στα μείζονα θέματα επικυρώνεται έπειτα από επικοινωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη.

Στις σκέψεις της Γεννηματά για την επόμενη μέρα είναι η ήδη υπάρχουσα επικοινωνία να πάρει και πιο τυπική διάσταση με τη δημιουργία ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου όπου θα συμμετέχουν οι γραμματείς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και το οποίο θα συνεδριάζει τακτικά, μια ή δύο φορές την εβδομάδα, και εκτάκτως όποτε καταστεί αναγκαίο. Αυτή η πρόταση είναι αντικείμενο συζήτησης στα ανώτατα κλιμάκια των δύο κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές διευκρινίζουν πως κολυμπούν σε αχαρτογράφητα νερά και γι’ αυτό προχωρούν ψάχνοντας τι τους ταιριάζει. Η ενωτική διάθεση, ωστόσο, θεωρείται δεδομένη, καθώς ούτε η Χαριλάου Τρικούπη ούτε η Σεβαστουπόλεως θέλουν να προκαλέσουν τριβές καταστρέφοντας τη μέχρι τώρα συνεργασία τους.

Ραντεβού με τους αρχηγούς. Ο συντονισμός των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όπως και οι υπόλοιπες προτάσεις της Γεννηματά σχετικά με τα όργανα και τις επιτροπές που θα συγκροτηθούν αντιπροσωπευτικά και θα αναλάβουν την πορεία προς το Συνέδριο, είναι τα βασικά αντικείμενα συζήτησης με τα υπόλοιπα στελέχη του χώρου. Το αμέσως προσεχές διάστημα, η νέα επικεφαλής θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των σχημάτων της ΔΗΣΥ, αλλά και με τους πρώην υποψηφίους, με σκοπό η τελική πορεία προς το Συνέδριο να έχει συμφωνηθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Μια εκ των συναντήσεων θα λάβει χώρα σήμερα, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που συνομιλεί τηλεφωνικά με τη Γεννηματά, έχει ήδη συμφωνήσει στα περισσότερα σημεία που εκείνη θέτει, όπως και με τη βασική τοποθέτησή της για ένα Συνέδριο «στη βάση της νέας εποχής».