Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί – και πάλι – με την επιχειρηματική ελίτ της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της σχεδόν 48ώρης παραμονής του στο Παρίσι. Και καλά θα κάνει. Στόχος του; Να προσελκύσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επιμένει να κάνει ένα λάθος στρατηγικής.

Κανείς δεν πρόκειται να πεισθεί και να έρθει να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα που επιμένει να στέλνει συνεχώς αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό αναφορικά με τον τρόπο που «υποδέχεται» και «μεταχειρίζεται» στην πράξη άλλες μεγάλες ξένες επενδυτικές απόπειρες στην Ελλάδα, στο όνομα διαφόρων κομματικών «ευαισθησιών».

Οσο και αν δεν το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός, η ζημία που έχει υποστεί η Ελλάδα από την ιστορία της επένδυσης στις Σκουριές, είναι μεγάλη. Ακόμα και σήμερα, είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο ρωτούν ξένοι οίκοι, όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα των επενδύσεων στην χώρα μας. Όπως και η ιστορία του Ελληνικού. Και μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως σε ό,τι αφορά σε αυτό το τελευταίο project όλα θα προχωρήσουν κανονικά, ωστόσο, στην πράξη αυτό το οποίο σημειώνεται είναι απλώς καθυστερήσεις.

Ετσι, όταν αργότερα σήμερα ο κ. Τσίπρας θα κάθεται – και επιμένουμε ότι πολύ καλά θα κάνει – στο ίδιο τραπέζι με τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών όπως, μεταξύ άλλων, της IBM, HSBC France, L’ORÉAL, Emirates, BlackRock, Μorgan Stanley, Philip Morris, ας έχει υπόψη του ότι πίσω από τα ευγενικά χαμόγελα τους και τα ενθαρρυντικά χτυπήματα στην πλάτη, θα κρύβεται πάντα μια καχυποψία του τύπου: «Που να πάμε να μπλέκουμε τώρα».

Γι αυτό, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει μια μόνο κίνηση για να ανατρέψει αυτό το κλίμα: Να ξεκολλήσει και να προωθήσει μια μεγάλη επένδυση στην χώρα. Για να στείλει πραγματικό μήνυμα. Αλλιώς…