Ανυποχώρητος στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίστηκε από το βήμα του 6ου Προσυνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φροντίζοντας παράλληλα να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν προτίθεται να κάνει απολύσεις στο Δημόσιο.

Η Πειραιώς εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο πλησιάζει ο εκλογικός ορίζοντας, θα επιχειρήσει να παραπλανήσει τους πολίτες με τον ισχυρισμό ότι μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. Γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία η κατηγορηματική διατύπωση πως «δεν θα απολυθεί κανείς». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως η αξιολόγηση είναι καθολικό αίτημα των πολιτών. Γι’ αυτό, σημείωσε, «δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Η αξιολόγηση θα γίνει. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει προκειμένου να επιβραβευτούν οι πολλοί άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάρχουν σε τομείς όπως της Εκπαίδευσης και της Υγείας».

Τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν χθες στο Προσυνέδριο της ΝΔ, το οποίο διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, εστίαζαν στην καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών. Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να καταδειχθεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει σχέδιο και λύσεις για την ταλαιπωρία των πολιτών στις καθημερινές τους συναλλαγές με το Δημόσιο και συνακόλουθα ότι υπερέχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτόν τον τομέα.

«ΓΡΗΓΟΡΗ» ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώθηκε στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «χρόνια παθογένεια». Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες στην κατάταξη ταχύτητας απόδοσης της δικαιοσύνης, κυρίως σε υποθέσεις επιχειρησιακού δικαίου, κάτι που κάνει «εξαιρετικά καχύποπτους τους επενδυτές». Τι προτείνει η ΝΔ; Μια λύση –επισήμανε –είναι η αξιοποίηση της πληροφορικής προκειμένου οι δικαστικές υποθέσεις να προχωρούν ταχύτερα. «Γιατί τα δικόγραφα δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά;» αναρωτήθηκε. Προανήγγειλε, εξάλλου, ότι το πρώτο νομοσχέδιο της ΝΔ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα αφορά τον σχεδιασμό της επιτελικής δομής του κράτους και δεσμεύτηκε πως θα «καταργηθούν περιττές δομές που δημιουργήθηκαν σωρηδόν τα τελευταία δυόμισι χρόνια προκειμένου να τακτοποιηθούν συγγενείς και φίλοι».

ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ. Μεγάλο βάρος έδωσε ο αρχηγός της ΝΔ και στον τομέα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι ειδικά οι πολίτες της περιοχής του Κέντρου –όπου πραγματοποιήθηκε και το Προσυνέδριο –έχουν μια γενικευμένη αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να μην παραποιεί και να μην κρύβει τα πραγματικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση της εγκληματικότητας. Οπως εξήγησε, πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στα Εξάρχεια, αλλά και στο Μενίδι, το Ζεφύρι, τον Ασπρόπυργο και τις παραμεθόριες περιοχές. «Οι πολίτες αισθάνονται ότι η εγκληματικότητα, ειδικά όσον αφορά τις ληστείες, παρουσιάζει αύξηση».

Ειδικά για τα Εξάρχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατηγορώντας την πως «δεν αφήνει την Αστυνομία να δώσει λύση στο πρόβλημα». Υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν «κάποιοι δίνουν εντολές στην Αστυνομία λέγοντας «μην μπείτε καθόλου στα Εξάρχεια» για να μην ενοχληθούν κάποιοι σύντροφοι». Για τη συνοικία «από την οποία σήμερα το κράτος απουσιάζει εντελώς» η ΝΔ έχει σχέδιο και αυτό δεν είναι μόνο η καταστολή, υποστήριξε. Πρότεινε την ανάπλαση της περιοχής με επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή.

n Στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων. Πρόσθεσε ακόμη ότι προτίθεται να επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ’, –«μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχουν», είπε –και να καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου.