Μπορεί η ΝΔ να ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αυριανή ολομέτωπη επίθεσή της στον Πάνο Καμμένο από το βήμα της Βουλής, το αντιπολιτευτικό της μενού όμως έχει ένα σταθερό «κυρίως πιάτο»: την καθημερινότητα. Σε κάθε ευκαιρία η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει την ανικανότητα της κυβέρνησης στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και φροντίζει να υπενθυμίζει τα συνεχή κρούσματα βίας στα Εξάρχεια και τις πράξεις ανομίας του Ρουβίκωνα, ενώ σήμερα το 6ο Προσυνέδριό της στο κέντρο της Αθήνας υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στόχευση, έχοντας ως θέμα του την καθημερινότητα και την ασφάλεια των Ελλήνων.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι θέματα όπως η εγκληματικότητα, η γραφειοκρατία, η ταλαιπωρία από τις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες έχουν ειδικό βάρος για τους πολίτες, κυρίως των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε τέτοια ζητήματα, ούτως ώστε να προσελκύσουν αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες –όπως εκτιμούν στη ΝΔ –απομακρύνονται μαζικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν άλλη πολιτική στέγη.

Η εκτενής αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στα θέματα εγκληματικότητας –μολονότι το θέμα της συζήτησης ήταν το μέρισμα- είναι ενδεικτική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικεντρώσει τα πυρά της προς την κυβέρνηση και σ’ αυτό το πεδίο. «Φοβάμαι ότι η τραγωδία στη Δυτική Αττική δεν είναι δυστυχώς το μόνο σημάδι ότι η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολλά πεδία μια ακυβέρνητη πολιτεία. Μια δικηγόρος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, επειδή χτυπήθηκε στα Εξάρχεια με φωτοβολίδα από πυροσωλήνα από τα γνωστά εγκληματικά στοιχεία της περιοχής» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επίθεσή του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό για τα διαδοχικά κρούσματα βίας.

Μάλιστα, υπενθύμισε στην ομιλία του ότι προ δεκαημέρου η ΝΔ είχε θέσει στον Αλέξη Τσίπρα αυτό το ζήτημα –κατά τη διάρκεια της ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό για τα κρούσματα ανομίας και την εγκληματικότητα –αλλά η απάντηση που πήρε ήταν πως «όλα πάνε καλά». Και όπως πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πόσο καλά πάνε τα πράγματα το διαπίστωσε άμεσα ολόκληρος ο ελληνικός λαός: «Επίθεση με Καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών που φυλούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ρουβίκωνας, μετά τη Βουλή και τις πρεσβείες, μπαινοβγαίνει ανενόχλητος ακόμη και στο «Πεντάγωνο»».

Μηνύματα από το Κέντρο. Πάντως, ακόμη και η επιλογή του χώρου για το σημερινό προσυνέδριο της ΝΔ –ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Πλατεία Βάθη –δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεκομμένη από την έμφαση που θέλει να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση στα θέματα ασφάλειας και καθημερινότητας των πολιτών, γενικότερα. Ο αρχικός σχεδιασμός μάλιστα ήταν το 6ο Προσυνέδριο να πραγματοποιηθεί σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής –πιθανότατα στο Λαύριο. Τελικά όμως έπειτα από ωριμότερες σκέψεις το επιτελείο της ΝΔ κατέληξε στην απόφαση η προσυνεδριακή εκδήλωση του κόμματος για την ασφάλεια να πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ετσι, και ευκολότερη θα ήταν η πρόσβαση για τους ενδιαφερομένους, αλλά το σημαντικότερο –όπως σημείωναν με νόημα στελέχη της Πειραιώς –«το στίγμα μας πρέπει να δοθεί στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί συμβαίνουν τα μεγάλα προβλήματα βίας και ανομίας».

Μία από τις θεματικές του προσυνεδρίου, εξάλλου, είναι αφιερωμένη στα θέματα δημόσιας τάξης υπό τον τίτλο «Σκληροί στο έγκλημα: Ασφαλείς πόλεις και γειτονιές. Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Αίσθημα ασφάλειας για τον πολίτη». Η ΝΔ έχει εκ νέου προσκαλέσει ειδικούς και επιστήμονες και όχι μόνο κομματικά στελέχη να μιλήσουν. Για τα θέματα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας στο πάνελ θα βρίσκονται μεταξύ άλλων ο εμπειρογνώμων σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης και τρομοκρατίας στον ΟΑΣΕ, Μάνος Καραγιάννης, αλλά και ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μάνος Σφακιανάκης.

Βάρος αναμένεται να δώσει η ΝΔ και στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Οπως υποστηρίζεται από την Πειραιώς, για να αφήσει η Ελλάδα οριστικά πίσω της την κρίση, πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και αυτό απαιτεί, λένε, αλλαγές στο κράτος και τη λειτουργία του.