Η σχέση Τσίπρα – Καμμένου θυμίζει εσχάτως τη λαϊκή παροιμία με το τζάκι: αν πλησιάσεις πολύ κοντά στη φλόγα, καίγεσαι. Αν απομακρυνθείς πολύ, κρυώνεις. Και αυτό επιβεβαιώνεται ενόψει της αυριανής μετωπικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο, μετά την επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Επιλέγοντας να πραγματοποιήσει ένα ανεπίσημο ταξίδι αυθημερόν στο Παρίσι –προφανώς όχι για να δοκιμάσει… αρώματα στην Πόλη του Φωτός -, ο Πρωθυπουργός θα αποφύγει εντέχνως να μπει στο κάδρο, κρατώντας τις απαραίτητες για τον ίδιο προσωπικά αποστάσεις από τον συγκυβερνήτη του –ο οποίος προειδοποιεί ήδη άνευ πολιτικού fair play τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «θα τον εξευτελίσει στη Βουλή», όπως έγραψε στο twitter.

Ομως, την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν «αδειάζει» τον υπουργό Αμυνας. Αντιθέτως, εξακολουθεί να τον καλύπτει και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα την προχθεσινή συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή. Και την ίδια γραμμή ακολουθούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία αποφεύγουν επιμελώς να αφήσουν μόνο του και ανυπεράσπιστο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν διαφωνούν ή δυσφορούν μαζί του και με τους χειρισμούς του.

Η στάση αυτή υπαγορεύεται ασφαλώς από την ανάγκη παραμονής στην εξουσία. Εάν κινδυνεύσει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει πλέον να σταθεί στα πόδια της, δεδομένου ότι ο Τσίπρας ήδη εισέπραξε το πρώτο ηχηρό «όχι» από τη Φώφη Γεννηματά, μετά την εκλογική διαδικασία και την ανάδειξή της στην ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα. Εχοντας εισέλθει λοιπόν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, η οποία ουδείς δύναται να προβλέψει πόσο μακριά μπορεί να είναι, το Μαξίμου δεν έχει λόγο να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Καμμένο. Ούτε όμως και να ταυτιστεί μαζί του, δεδομένου ότι οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα του υπουργού Αμυνας και τις σκοτεινές συμφωνίες στο «Πεντάγωνο» είναι καταιγιστικές.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ… ΜΠΙΖΝΕΣ. Η επίσημη δικαιολογία του ταξιδιού Τσίπρα στο Παρίσι είναι η διπλή βράβευσή του από τον Δικηγορικό Σύλλογο της γαλλικής πρωτεύουσας (βραβείο δέσμευσης στο ευρωπαϊκό ιδεώδες) και την επιθεώρηση «Politique Internationale» (βραβείο πολιτικού σθένους). Η εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο τιτλοφορείται μάλιστα «Αλέξης Τσίπρας: Η μάχη μου για τη δημοκρατία» και αναφέρεται προφανώς σε όσα κατά καιρούς έχει πει ο Πρωθυπουργός για τις δημοκρατικές αξίες και αρχές που υποχώρησαν –κατά τον ίδιο –στα χρόνια των Μνημονίων. Περιεχόμενο που παραπέμπει κατά κύριο λόγο στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η βράβευση από την επιθεώρηση «Politique Internationale» ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 18 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης που πραγματοποίησε τότε ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ.

Το σφιχτό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Παρίσι περιλαμβάνει, επίσης, συναντήσεις με γάλλους επιχειρηματίες και επενδυτές, πραγματοποιώντας επί της ουσίας ένα follow up του επιχειρηματικού φόρουμ που είχε γίνει στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 8 Σεπτεμβρίου, παρόντος του Εμανουέλ Μακρόν. Το Μαξίμου έχει κατ’ επανάληψη στείλει, άλλωστε, το μήνυμα ότι υπολογίζει στη συμβολή των γάλλων επενδυτών προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Παρά τις σχετικές φήμες, παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής εάν ο Τσίπρας θα έχει ολιγόλεπτη, έστω και ανεπίσημη, συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Πρωθυπουργού είναι να «κλειδώσει» επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι στις αρχές του 2018.

Το προηγούμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο του 2017, δεν ήταν ένα απλό ταξίδι. Αντιθέτως, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο λόγος ήταν πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο για μια ιδιωτική επίσκεψη, και μάλιστα οικογενειακή, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να κάνει μια στάση στη γαλλική πρωτεύουσα στον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα από τη Λισαβόνα, όπου είχε πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Χωρών του Νότου.

Στην πορεία, ωστόσο, αποδείχθηκε πως ο Τσίπρας πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους του κολοσσού των προϊόντων ομορφιάς και καλλυντικών L’ Oreal και του οικονομικού οίκου Rothschild. Ο Rothschild ενεργεί ως σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), έχοντας αναλάβει στην πράξη την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ενώ στον συγκεκριμένο οίκο είχε εργαστεί πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική ο Μακρόν.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Λευκωσία, όπου συμμετείχε στις εργασίες της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Νωρίτερα, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Νίκο Αναστασιάδη. Αντικείμενο της διμερούς συνάντησης με τον κύπριο πρόεδρο ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη οι ακριβείς ημερομηνίες.

Κατά την Τριμερή συζητήθηκαν θέματα ενεργειακού, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς και το Μεταναστευτικό. Μεταξύ άλλων, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στην κρουαζιέρα. Συμφωνήθηκαν επίσης η επέκταση της δραστηριότητας των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία με το Σουέζ.