Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για τον ρόλο του μεσάζοντα της Αραβίας που εκθέτει το υπουργείο Αμυνας, ενόψει μάλιστα της αυριανής σύγκρουσης στη Βουλή που προεξοφλείται ότι θα συνοδεύει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Πάνου Καμμένου τον οποίο έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα απόρρητα κι αδιαβάθμητα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, φαίνεται πως η συμφωνία για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία χάλασε με ευθύνη της ελληνικής πλευράς και το Δημόσιο απώλεσε 66 εκατ. ευρώ, επειδή –όπως υποστήριξε ο ίδιος –δεν εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα του έλληνα μεσάζοντα, ο οποίος είχε υπογράψει για 300.000 βλήματα ενώ το Ριάντ συζητούσε για 100.000!

Βάσει των καταγγελιών Λοβέρδου και των νέων εγγράφων που κατατέθηκαν, ο έλληνας πρεσβευτής στο Ριάντ με τηλεγράφημα του στις 24 Αυγούστου 2017 ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών ότι σε λίγες ημέρες θα έφθανε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία αξιωματικών της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συζητήσουν και οριστικοποιήσουν την αγορά πυρομαχικών προειδοποιώντας ότι αυτοί έχουν την ευθύνη της υπογραφής της τελικής συμφωνίας. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 29 Αυγούστου, πραγματοποιείται σύσκεψη στην ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ με τον εκπρόσωπο του αντισυμβαλλόμενου της Σαουδικής Αραβίας.

Οπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα πρακτικά της σύσκεψης στο «Πεντάγωνο» που κατατέθηκαν στη Βουλή, οι Σαουδάραβες επιθυμούσαν την απευθείας αγορά των πυρομαχικών χωρίς διαμεσολαβητή (broker) και με συνομιλίες G tο G (Government to Governement)», δηλαδή κυβέρνησης με κυβέρνηση, όπως τονίζεται. Επίσης, η σαουδαραβική πλευρά δήλωσε «άγνοια» για την αγορά 300.000 βλημάτων 105 χιλ., όπως φαίνεται στη «διακρατική συμφωνία» που είχε υπογράφει ο «μεσάζοντας επιχειρηματίας» και επιθυμούσαν μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη δική τους υπογραφή την αγορά 100.000 βλημάτων.

«Πλήρης άγνοια…»

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά ανέφερε πως «έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τα βλήματα 105 χιλ. από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας», επιδεικνύοντας μάλιστα στον επικεφαλής της ξένης αντιπροσωπείας τη σχετική υπογεγραμμένη συμφωνία μαζί με την εξουσιοδότηση του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. «Ο επικεφαλής της ξένης πλευράς είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτά» καταγράφεται στα πρακτικά της κρίσιμης σύσκεψης. Επισημαίνεται δε ότι ο ίδιος επικεφαλής κατέστησε σαφές ότι «το τμήμα του είναι το μόνο που μπορεί να υπογράφει σχετικές διακρατικές συμφωνίες καθόσον είναι απευθείας εξουσιοδοτημένος από τον πρίγκιπα της χώρας του».

Μάλιστα, στα πρακτικά της σύσκεψης αναφέρεται ότι παρουσιάστηκε στη σαουδαραβική πλευρά υπογεγραμμένη διακρατική συμφωνία που ήταν συνταγμένη μόνον στην ελληνική γλώσσα με συνέπεια να μην μπορεί να αναγνωστεί. Σχετικά με την αγορά των βλημάτων η ξένη πλευρά ζήτησε τις σχετικές εγγυήσεις καλής λειτουργίας και να επιθεωρήσει τα βλήματα. Η ελληνική πλευρά όμως τόνισε ότι δεν απαιτείται η επιθεώρηση καθόσον δική τους ομάδα τα έχει ήδη επιθεωρήσει. Αγνοια δήλωσε η ξένη πλευρά και για την ομάδα επιθεώρησης, ρωτώντας μάλιστα πώς είναι δυνατόν, αφού είναι υπογεγραμμένη η σύμβαση πάνω από δύο μήνες να μην έχουν παραληφθεί ακόμα τα πυρομαχικά από τη Σαουδική Αραβία.

Στο τέλος της σύσκεψης η ξένη αντιπροσωπεία ζήτησε νέα συνάντηση την επόμενη μέρα το πρωί αλλά η ελληνική πλευρά δήλωσε κώλυμα και νέα συνάντηση δεν υπήρξε. «Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν» επισήμανε ο Α. Λοβέρδος καταθέτοντας τα αποκαλυπτικά έγγραφα, καλώντας τον υπουργό Αμυνας να πει την αλήθεια, να αναγνωρίσει τα λάθη του και να αποκηρύξει τον μεσάζοντα.