Με διαδικασίες-εξπρές για τις αποζημιώσεις και μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες, προεκλογικές εποχές επιχειρεί η κυβέρνηση να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ότι ξέχασε τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής. Ετσι, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να ακολουθηθούν προσεκτικά βήματα και να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των ζημιών πριν γίνουν ανακοινώσεις και ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει στη χθεσινή ομιλία του για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή το περίγραμμα των μέτρων, «επιστρατεύτηκε» νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το μοντέλο των δηλώσεων του Δημήτρη Τζανακόπουλου και το περιεχόμενο των εξαγγελιών της κυβέρνησης θύμισαν σε πολλούς τις πυρκαγιές του 2007 επί Καραμανλή και τον Θόδωρο Ρουσόπουλο σε αντίστοιχο ρόλο. Οσα ανακοινώθηκαν είχαν αποφασιστεί σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου αργά το βράδυ της Κυριακής. Στόχος της βιασύνης ήταν να προλάβει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επίθεση που εκείνος πραγματοποίησε στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντας ευθύνες για τους νεκρούς στη Δυτική Αττική.

Ουσιαστικά, ο Πρωθυπουργός θέλησε να έχει «προίκα» τα μέτρα για να απαντήσει στις αιτιάσεις της ΝΔ και της αντιπολίτευσης γενικότερα και να μη φανεί ανακόλουθος με τη δέσμευσή του, από το βράδυ κιόλας της Τετάρτης, πως θα προχωρήσουν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ.

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει πρωτίστως εφάπαξ βοήθημα 5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες. Το μέτρο θα ισχύσει μάλιστα και για περιοχές εκτός Αττικής (Σύμη, Σαμοθράκη, Λάρισα, Κατερίνη, Τρίκαλα, Χανιά, Κέρκυρα) που υπέστησαν πρόσφατα καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ το εφάπαξ βοήθημα θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Το επίδομα θα δοθεί με βάση την καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και η καταβολή του θα γίνει άμεσα, όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έπειτα από επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης και κοινοτικών κονδυλίων.

Το συνολικό κόστος της παροχής ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ συνοδεύεται από, έτσι κι αλλιώς προβλεπόμενες από το ισχύον νομικό πλαίσιο, επιδοτήσεις και άτοκα δάνεια για την ανοικοδόμηση και την ανακατασκευή κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Συγκεκριμένα, μέσω αυτών των διατάξεων τις οποίες η κυβέρνηση έσπευσε να παρουσιάσει περίπου ως δική της παροχή, θα δοθούν 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ ανά τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ ανά τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ ανά τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ ανά τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ ανά τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.

Επίσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως η αποζημίωση, μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα στέγασης, διατροφής, πρώτων εξόδων, αποκατάστασης της οικοσκευής κ.λπ. ανέφερε ότι αποτελούν αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι ευθύνες για την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού βαρύνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ κάλυψε την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, υποστηρίζοντας ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.