Χρειάστηκαν τέσσερις πολιτικά σκληροί μήνες, όμως πλέον ο χώρος της Κεντροαριστεράς περνάει σε μια νέα εποχή. Η κάλπη μίλησε και με ποσοστό 56,7% η Φώφη Γεννηματά είναι η μεγάλη νικήτρια και επισήμως η επικεφαλής τού υπό συγκρότηση νέου φορέα. Η Γεννηματά, επικρατώντας στη μονομαχία με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, έλαβε από τους προοδευτικούς πολίτες την «καθαρή εντολή» που ζητούσε για να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης. Με τον αέρα της μαζικής συμμετοχής, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη Κυριακή, η Γεννηματά, η νέα ηγετική ομάδα και οι άλλοι οκτώ υποψήφιοι στη μεγάλη κούρσα καλούνται πλέον να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για ενότητα την επόμενη μέρα. Παράλληλα, η Γεννηματά αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διεύρυνσης που θα ξανακάνει την Κεντροαριστερά και το προοδευτικό Κέντρο πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής.
«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες, που για δεύτερη φορά έδωσαν βροντερό «παρών» στις κάλπες. Εδωσαν έτσι τεράστια ώθηση στον νέο, ενιαίο φορέα για μια μεγάλη παράταξη νίκης τώρα. Εχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η καθαρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες. Από αύριο όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους», δήλωσε μετά τη νίκη της η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, εκτός από την Κρήτη, είχε ήδη δεχθεί συγχαρητήρια από τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, από τους συνυποψηφίους της Γιώργο Καμίνη, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιάννη Μανιάτη, Γιάννη Ραγκούση, Κωνσταντίνο Γάτσιο και Απόστολο Πόντα, καθώς και από τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιάννη Τούντα.

Μηνύματα ενότητας από Σταύρο – Καμίνη

«Η Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη. Να ηγηθεί του κοινού μας εγχειρήματος για την ανασύνταξη αλλά και την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, σε ένα μήνυμα που περικλείει τους νέους στόχους. «Φιλελεύθεροι, κεντρώοι, οικολόγοι, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί, πρέπει να ενώσουμε τη δύναμή μας. Η πατρίδα έχει ανάγκη από γενναίες συμμαχίες, τολμηρές προτάσεις και δίκαιες πολιτικές. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά είναι ο μόνος που έχουμε μπροστά μας», επισήμανε στη δική του δήλωση ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι πανηγυρισμοί στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη είχαν ξεκινήσει από νωρίς, καθώς με καταμετρημένο μόλις το 15% των ψηφισάντων ήταν προφανές πως το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε από την αρχή το ρίσκο για το μεγάλο εγχείρημα, θα έπαιρνε το πράσινο φως για να το ολοκληρώσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Τα πρώτα βήματα για τον νέο φορέα

Από την ώρα ακόμη των επινικίων, η ίδια και η ηγετική ομάδα άρχισαν να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Με στόχο την «προοδευτική διακυβέρνηση» και με οδηγό την «Νέα Αλλαγή», η επικεφαλής του νέου φορέα θα επιδιώξει να δημιουργήσει δικό της, ξεχωριστό πόλο, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Στα επόμενα βήματα η διεξαγωγή του ιδρυτικού Συνεδρίου «στον συντομότερο δυνατό χρόνο», πιθανότατα έως τον προσεχή Μάρτιο, για την εκλογή των κομματικών οργάνων του νέου πολιτικού φορέα. Η εκπροσώπηση θα είναι αντιπροσωπευτική των διαφορετικών δυνάμεων που συμπορεύονται εντός του κοινού παραταξιακού χώρου, με την Γεννηματά να δεσμεύεται για ορατό και διακριτό ρόλο σε κάθε διαφορετική άποψη, κάνοντας άνοιγμα στις μεταρρυθμιστικές ιδέες που εκφράζουν ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Παράλληλα, η Παράταξη θα εκφράζεται από μια ενιαία φωνή, η οποία θα αναδεικνύει την ενότητα πίσω από το πολιτικό εγχείρημα. Είναι προφανές πως η μετάβαση στον νέο φορέα θα είναι σταδιακή, οι λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση ενώ θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα διατηρηθούν ως έχουν μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές με σκοπό τη μέγιστη αντιπολιτευτική ισχύ της νέας παράταξης. Πριν ακόμη κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, εξάλλου, από το επιτελείο της Γεννηματά τονίζουν ότι ο νέος φορέας πιάνει αμέσως δουλειά, δίνοντας το δικό του στίγμα στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται σήμερα το κοινωνικό μέρισμα.

Μεγάλη συμμετοχή και στον β’ γύρο

Στην Κεντροαριστερά έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αφού παρά τις αντίξοες συνθήκες του δεύτερου γύρου, την κατά τόπους έντονη βροχόπτωση και με δεδομένη την καταστροφή που συντελέστηκε στη Δυτική Αττική, το εγχείρημα κατάφερε να προσελκύσει ξανά στις κάλπες το 74% όσων ψήφισαν την περασμένη Κυριακή (σχεδόν 156.000 ψηφοφόρους). Η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή όχι μόνο αποδεικνύει πως οι προοδευτικοί πολίτες ενδιαφέρονται για τον νέο φορέα, αλλά δικαιώνει πλήρως την τοποθέτηση του Νίκου Αλιβιζάτου ως επικεφαλής των εκλογικών διαδικασιών, οι οποίες, όταν πια αποφασίστηκε η δομή τους, διεξήχθησαν με ελάχιστες δυσκολίες. Ο απολογισμός της όλης διαδικασίας είναι μόνο θετικός όπως εκτιμούν πολλά κεντροαριστερά στελέχη.

Αυτό που απομένει πλέον, πέραν των διαδικαστικών, είναι η Φώφη Γεννηματά να πείσει ακόμα και εκείνους που δεν την ψήφισαν ότι ο νέος πολιτικός φορέας δεν αποτελεί μια νέα έκδοση του ΠΑΣΟΚ, αλλά μια διευρυμένη, νέα παράταξη. Η ίδια γνωρίζει πως η «πασοκοποίηση» της διαδικασίας δεν θα ωφελήσει κι αυτό ήταν ο μεγάλος φόβος, τόσο στο δικό της επιτελείο όσο και σε εκείνο του Νίκου Ανδρουλάκη όταν την προηγούμενη Κυριακή αναδείχθηκε το δίδυμο του δεύτερου γύρου. Αυτούς τους φόβους αναλαμβάνει τώρα η ίδια να καθησυχάσει, κυρίως για τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που βρέθηκαν εκτός δεύτερου γύρου.