Με τη Φώφη Γεννηματά να κρατά την μπαγκέτα, η ελληνική Κεντροαριστερά και το ευρύτερο πολιτικό Κέντρο βρίσκονται από σήμερα μπροστά σε μια νέα εποχή: για πρώτη φορά από το 1981, οι περισσότερες δυνάμεις του χώρου θα βρεθούν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, με σκοπό τη δημιουργία μιας ανανεωμένης προοδευτικής παράταξης. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεταβατική περίοδο έπαιξαν όλοι όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία της –από τις προηγούμενες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ μέχρι τους υποψηφίους σε μια μαραθώνια αναμέτρηση, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους και το στοίχημα της διεύρυνσης του χώρου.

Οι πρώην ηγέτες. Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τους πρώτους που είχαν τονίσει την ανάγκη για ανανέωση της παράταξης. Στάθηκε αρωγός στο εγχείρημα και παρείχε χρήσιμες συμβουλές, όποτε του ζητήθηκαν. Πληροφορίες, μάλιστα, τον θέλουν να παίζει τον ρόλο του «πυροσβέστη» όταν η συζήτηση για τα διαδικαστικά είχε φτάσει σε τέλμα και οι υποψήφιοι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ούτε την ημερομηνία των εκλογών. Δημοσίως, ωστόσο, ο Σημίτης παρέμεινε αποστασιοποιημένος, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα τη σημασία που έχει για τον χώρο η ενότητα. Από το Συνέδριο της ΔΗΣΥ, το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε επανειλημμένως στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθιστώντας σαφή τη θέση του: «Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια. Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δύο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης. Η παραδοσιακή άποψη πως «οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν» δεν πρέπει να ισχύσει. Ενας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας: Ολοι μαζί» ήταν η δήλωσή του χθες το μεσημέρι, κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ασχολήθηκε λιγότερο από όλους με τη διαδικασία. Επιλέγοντας συνειδητά να μην ασχοληθεί με τα οργανωτικά της ΔΗΣΥ, χρεώνεται την πρώτη ενωτική προσπάθεια που συνέβη στον χώρο –το εγχείρημα της Ελιάς. Από εκεί και πέρα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε ξεκάθαρα με την πορεία του εγχειρήματος, ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο –αντίθετα, συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία, επισημαίνοντας πως «το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Οποιος μιλά συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα, υπεύθυνα και λέει εφικτά πράγματα που θα βγάλουν τη χώρα στο μέλλον, αυτός θα κερδίσει το στοίχημα. Αυτό πρέπει να κάνει η δημοκρατική παράταξη». Τονίζει δε πως η ενότητα είναι «ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».

Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου, ειδικά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, επέλεξε να μη δώσει ξεκάθαρη γραμμή στους ψηφοφόρους του, τηρώντας το «κατά συνείδηση» για τα μέλη του ΚΙΔΗΣΟ στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο, παίρνοντας εμμέσως θέση υπέρ της Φώφης Γεννηματά, έδωσε το στίγμα του για την επόμενη μέρα. Το ΚΙΔΗΣΟ είχε διαφωνήσει ανοιχτά με κάθε πρόταση για διάλυση των υφιστάμενων κομματικών δομών, προβάλλοντας την ιδέα της σταδιακής προσαρμογής στην ενιαία μορφή του νέου φορέα.

Οι πρώην υποψήφιοι. Ο Γιώργος Καμίνης, παρότι δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, δείχνει από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του να δημιουργήσει πόλο και να ενταχθεί στο εγχείρημα με τη δική του τάση. Προχθές είχε την πρώτη του συγκέντρωση με την οργανωτική ομάδα του, δηλώνοντας δυναμικό «παρών» στην επόμενη μέρα της παράταξης. «Ολοι εσείς είστε και η μαγιά για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά μας και να εκφράσουμε ακόμα πιο δυναμικά την κοινωνία και τους πολίτες που ζητούν να υπερβούμε τα στενά όρια των υπαρχόντων κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που επέλεξε να μη «δώσει γραμμή» στα μέλη και τα στελέχη του Ποταμιού για τον δεύτερο γύρο, βρίσκεται μπροστά στη δική του αποστολή –να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση του κόμματός του στον ενιαίο φορέα, αλλά και να αποκτήσει η μεταρρυθμιστική πολιτική του Ποταμιού τη δική της φωνή μέσα στο νέο σχήμα. «Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία δεν θέλει άλλο ένα κόμμα. Θέλει τολμηρές προτάσεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Θέλει να αλλάξουμε εποχή» ήταν το δικό του μήνυμα έξω από το εκλογικό κέντρο.