Οταν ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραδέχεται πλέον πως στα Εξάρχεια υπάρχει πρόβλημα, τότε η κυβέρνηση είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη πολιτικά.

Ο βαρύτατος τραυματισμός της 55χρονης δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά από φωτοβολίδα που εκτόξευσαν κουκουλοφόροι, αλλά και τα επεισόδια μετά την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κατά την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συντηρούν την εικόνα ανομίας και τυφλής βίας στο κέντρο της Αθήνας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης που δείχνει αμήχανη και μουδιασμένη. Οι σκληρές εικόνες από τα Εξάρχεια, άλλωστε, δεν άφηναν περιθώριο για πολιτικούς ελιγμούς: με τη φλεγόμενη ναυτική φωτοβολίδα καρφωμένη στο αριστερό της γόνατο η Αναστασία Τσουκαλά πεσμένη στον δρόμο σφαδάζει ουρλιάζοντας από τους αφόρητους πόνους. Αστυνομικοί των ΜΑΤ προσπαθούν αρχικά να σβήσουν με πυροσβεστήρα τη φωτιά που κατακαίει το πόδι της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά επιχειρούν να τη σβήσουν πατώντας τη με τα πόδια τους. Και πάλι μάταια. Για τουλάχιστον ένα λεπτό διήρκεσε το σοκαριστικό χρονικό της βίας και του πόνου για την 55χρονη νομικό. Οταν η ναυτική φωτοβολίδα έσβησε επάνω το πόδι της, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τη μεταφέρουν σηκωτή σε πιο ασφαλές σημείο για να την παραλάβει ασθενοφόρο και να τη μεταφέρει στον Ευαγγελισμό. Το σκηνικό της φρίκης καταγράφηκε σε ένα συγκλονιστικό βίντεο που αποτυπώνει όσα συνέβησαν στα Εξάρχεια τη νύχτα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Θύμα της βίας των κουκουλοφόρων που εκτόξευσαν μεταξύ άλλων και φωτοβολίδες είναι η Αναστασία Τσουκαλά, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποτροπή φαινομένων βίας και αυθαιρεσίας.

Το περιστατικό διαδραματίστηκε στη διασταύρωση των οδών Νοταρά και Κουντουριώτη την ώρα που η διακεκριμένη δικηγόρος (είναι κάτοικος Εξαρχείων) συνομιλούσε με φωτορεπόρτερ, καθώς είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος της Ενωσής τους. Οι οδομαχίες μαίνονταν στα Εξάρχεια με τους κουκουλοφόρους –μπαχαλάκηδες να εκτοξεύουν βροχή από ενισχυμένες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ. Μια από τις φωτοβολίδες που εκτοξεύθηκε σε ευθεία βολή έπληξε την 55χρονη στο γόνατο τραυματίζοντάς τη βαριά. Το στίγμα της βίαιης επίθεσης δίνει με ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Φωτορεπόρτερ. «Η κ. Αναστασία Τσουκαλά», αναφέρει η ανακοίνωση, «τραυματίστηκε βαριά ενώ βρισκόταν δίπλα σε εργαζόμενους φωτορεπόρτερ σε χώρο όπου εκτυλίσσονταν επεισόδια, κοντά στην κατοικία της, από ναυτική φωτοβολίδα που περιείχε φωσφόρο. Η εκτόξευση σε ευθεία βολή δακρυγόνων ή φωτοβολίδων αποτελεί εγκληματική ενέργεια από όποιον κι αν προέρχεται».

Για τον βαρύ τραυματισμό της δικηγόρου κατά τη διάρκεια των εκτρόπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά αγνώστων με βαρύτατες κατηγορίες για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η Αναστασία Τσουκαλά είναι εγκληματολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris II. Παράλληλα, από τον Μάιο του 2016 είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ). Στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος υπουργού, ενώ το 2013 ο τότε διοικητής της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα της είχε προτείνει να εγκαινιάσει κύκλο σεμιναριακών διαλέξεων για το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μετανάστευση σε δόκιμους αξιωματικούς.

«Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά κάποιες μειοψηφίες ξαναχτύπησαν. Ο τραυματισμός αυτής της γυναίκας είναι τα επίχειρα μιας μειοψηφίας που επιζητά τη βία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, προκειμένου να ενημερωθεί από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του θύματος.

Συλλήψεις. Ενας νεαρός, ο οποίος είχε προσαχθεί στο παρελθόν με αφορμή κινητοποιήσεις του Ρουβίκωνα, βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων για τα έκτροπα στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Ειδικότερα συνελήφθησαν 16 άτομα, εκ των οποίων οι εννιά είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί –συγκεκριμένα δυο Γάλλοι, δυο Γερμανοί, ένας Ιταλός, ένας Λιθουανός και ένας Ιρακινός.

Καθοριστικές οι επόμενες ώρες

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας της Αναστασίας Τσουκαλά, η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές, καθώς παρουσιάζει αιμοδυναμική αστάθεια, ενώ αντιμετωπίζει και αναπνευστικό πρόβλημα εξαιτίας των χημικών. Οι γιατροί εκτιμούν ότι η παραμονή της στη ΜΕΘ θα έχει διάρκεια, καθώς η σταθεροποίηση της κατάστασης της αποτελεί προϋπόθεση για την αποσωλήνωσή της.