Η πολύνεκρη τραγωδία στη Δυτική Αττική στάθηκε αφορμή για ένα νέο δείγμα αντιπολίτευσης από τη ΝΔ, η οποία δεν επέλεξε τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, τουλάχιστον την ώρα της θεομηνίας, αλλά επένδυσε σε μια κινητοποίηση και σε προτάσεις για τη στήριξη των πληγέντων. Στην Πειραιώς επισημαίνουν όχι μόνο ότι η ΝΔ κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά καταδεικνύει και την ποιοτική διαφορά της σε επίπεδο κυβερνησιμότητας σε σύγκριση με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο θα δρούσε η ΝΔ και ως κυβέρνηση» τονίζουν με έμφαση επιτελικά στελέχη του κόμματος.

Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του στο 5ο Προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα –που αφορούσε τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη –επικρίνοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά ακόμη μία κρίση. «Με το να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς, για να δείξουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται, δεν γίνεται σοβαρή πολιτική. Διότι η κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές», σχολίασε δηκτικά.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ. Επιδίωξή του ήταν να διαμηνύσει στους πολίτες πως σε αντίθεση με την κυβέρνηση η ΝΔ διαθέτει ισχυρό και σοβαρό κυβερνητικό προφίλ. Γι’ αυτό παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που πήρε άμεσα η ΝΔ από την περασμένη Πέμπτη ούτως ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες. «Δεν κουνάμε απλά το δάκτυλο να ζητάμε παραιτήσεις, αλλά προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής τραγωδία» ήταν το δικό του μήνυμα. Επικεντρώθηκε μάλιστα στην επικοινωνία που είχε ο ίδιος με την κοινοτικούς επιτρόπους και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους για να κινηθεί άμεσα και ο μηχανισμός των Βρυξελλών. «Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς και πολύ γρήγορα θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα της χώρας για πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές». Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην απόφαση του κόμματος να κινητοποιήσει τον οργανωτικό μηχανισμό και σε συνεργασία με εθελοντές να ξεκινήσει η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των εκλογικών μηνυμάτων που πήρε από ευρωπαίους αξιωματούχους και από το πρόσφατο ταξίδι του στο Στρασβούργο, επιχειρεί να θέσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. Από τη Λάρισα υποστήριξε πως το Συνέδριο του κόμματος στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα σηματοδοτήσει την «άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου» και τα στελέχη της ΝΔ «θα είναι έτοιμα όποτε γίνουν εκλογές να οδηγήσουμε την μεγάλη παράταξή μας πάλι σε μια μεγάλη εκλογική νίκη». Για ακόμη μία φορά, εξάλλου, επισήμανε πως η ΝΔ δεν είναι ένα μικρό περιχαρακωμένο κόμμα και γι’ αυτό επιθυμεί να υποδεχθεί ανθρώπους οι οποίοι δεν την στήριξαν στο παρελθόν και σήμερα έλκονται από τον λόγο της.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στη θεσσαλική πόλη τις βασικές δεσμεύσεις του για φορολογικές ελαφρύνσεις –μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δύο ετών –και την πρότασή του για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή σε εισοδήματα μέχρι τις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και αγρότες ύψους 9%. Ακόμη, έμφαση θα δώσει σε προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών διότι «έχουμε το λιγότερο εκπαιδευμένο αγροτικό πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση».