Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνει εκ νέου ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, υπογραμμίζοντας πως η όποια λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική, βιώσιμη και αποδεκτή από το σύνολο των Ελληνοκυπρίων.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, έδωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Κυριάκου Μάτση. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι γνωρίζει τα όρια, «που μπορεί να οδηγήσουν σε συμβιβασμό, αλλά και αυτό που θέλει ο λαός».

Στόχος των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, είπε, ήταν μια συμφωνία για σχέδιο λύσης, το οποίο θα διαφυλάττει την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις της αποδοχής της λύσης και από τους Ελληνοκυπρίους, θα διασφαλίζει τις έγνοιες τους και θα σέβεται τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

Δυστυχώς, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, παρά την υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων στη διάσκεψη και τις καλές προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η Τουρκία επέμενε σε διατήρηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και εσαεί παραμονή του κατοχικού στρατού.