Η άνοδος και η πτώση της Ρένας Δούρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2017 08:20 |
Η άνοδος και η πτώση της Ρένας Δούρου

Θύματα και στο πολιτικό πεδίο φαίνεται πως θα έχουν οι φονικές πλημμύρες της Αττικής, έπειτα από την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής και την ανάδειξη πολιτικών ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση όσα υπονοούμενα ήδη ακούγονται, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου περιέρχεται πλέον σε πολύ δυσμενή θέση και όλα δείχνουν πως τα φτερά της ψαλιδίζονται σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες της να ισχυροποιήσει την θέση της στο εσωκομματικό πεδίο.

Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η κυρία Δούρου φαίνεται πως χαλάει οριστικά την εικόνα που επιχειρούσε να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό της τα τελευταία χρόνια. Η περιφερειάρχης Αττικής με την νίκη της στις εκλογές του 2014 ήταν ουσιαστικά η προπομπός της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Και έκτοτε συμπεριφερόταν σαν να «υποδέχεται» τον κ. Τσίπρα στα σαλόνια της εξουσίας. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και με δεδομένη την δημοσκοπική καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Δούρου μοιάζει να είναι ο προάγγελος της πολιτικής αποδρομής του.

Πλέον- και έπειτα από τρία χρόνια στην Περιφέρεια, η επανεκλογή της κυρίας Δούρου μοιάζει ήδη με άπιαστο όνειρο, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες και ο πολιτικός της ρόλος εν γένει αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Εχοντας δεχθεί κριτική για την αδράνειά της κατά τα τρία και πλέον χρόνια στην διοίκηση της περιφέρειας, η κυρία Δούρου επιχειρούσε να αυξήσει την επιρροή της και να καλλιεργήσει ένα προφίλ πιθανής διεκδικήτριας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μελλοντικά.

Με τους χειρισμούς της στην κρίση της Δυτικής Αττικής και κυρίως με τις αποκαλύψεις για την απουσία κάθε προετοιμασίας σε επίπεδο υποδομών και αξιοποίηση κονδυλίων, η Περιφερειάρχης Αττικής φαίνεται πως χάνει πλέον σημαντικό έδαφος. Αναμένεται δε πως θα χρεωθεί προσωπικά την ανάδειξη των αδυναμιών του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση, εφόσον κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να φανεί πώς θα αντιδράσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας. Η πολιτική υπεράσπιση της κυρίας Δούρου μοιάζει πολύ δύσκολη και φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός δεν είναι πρόθυμος για κάτι τέτοιο.
Και σε ό,τι αφορά τον ίδιο όμως, εκτιμάται πως δύσκολα θα κατορθώσει να στρέψει την πολιτική συζήτηση προς ευνοϊκά για εκείνον ζητήματα και αναμένεται πως θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις. Η εξ αναβολής συζήτηση της Δευτέρας για το κοινωνικό μέρισμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση και επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ σύντομα αναμένεται και η συζήτηση για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού προς την Σαουδική Αραβία, όπου οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος θα βρεθούν σε θέση απολογουμένου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται πως θα αναζητήσει κάποιες ευκαιρίες για πολιτικούς ελιγμούς στο προσεχές διάστημα, χωρίς να είναι βέβαιον ότι θα τις βρει – τουλάχιστον στον χρόνο που θα επιθυμούσε ο ίδιος. Η προοπτική του ανασχηματισμού είναι κάτι που συζητείται εκ νέου με δεδομένη την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Πλην όμως με την αξιολόγηση σε εκκρεμότητα, φαίνεται πως μία τέτοια κίνηση είναι απαγορευμένη.

Αγγελος Κωβαίος

8
αμν
21/11/2017 01:32
ο ένας άχρηστος βγαίνει ο επόμενος άχρηστος αναλαμβάνει.....αυτός ειναι ο ανασχηματισμός του Αλέξη......πισω απο τις λεξεις κρύβεται ο αλέξης κυριολεκτικά!!!!
Κάντε πέρα ρε να βγω ΕΓΩ μπροστά στις κάμερες!
19/11/2017 21:11
Κυρία "τίποτα" του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αισθάνεται βέβαια και η μόνη με τον τίτλο της εκεί.
Ξέρεις ποια είμαι ΕΓΩ ρε;
20/11/2017 13:42
Η ανίκανη αυτή νομίζει ότι το ύφος κάνει το μάνατζερ.
THE GREEK
19/11/2017 12:12
Η γενική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αφθονία των λόγων και η έλλειψη πράξεων. Ο Τσίπρας νόμιζε, πως με τις ίδιες ατάκες που ξεγέλασε αφελείς, θα μπορούσε και να κυβερνήσει. Για να αλλάξει μια άσχημη κατάσταση, χρειάζεται πολλή δουλειά. Και οι συριζαίοι είχαν μάθει την τέχνη, να ζουν καλά χωρίς να... εργάζονται ! Η κ. Δούρου είναι μια ακόμα επιβεβαίωση αυτής της γενικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Xristos
19/11/2017 11:01
Σοβαρα ;
Ζήνων
19/11/2017 09:43
Η εξουσία δεν είναι έπαθλο αλλά σκληρός αγώνας προσφοράς στον λαό, καλό είναι ανίκανα άτομα να μην βάζουν υποψηφιότητα.!!
γιαννης, Δραμα
21/11/2017 14:13
Πολυ σωστα...και επισης και οι ψηφιζοντες να προσεχουν ποιον ψηφιζουν !!!
KITSOS
19/11/2017 09:32
Η κ. Δούρου ειναι υπεύθυνη για τον θάνατο εικοσι ανθρώπων , και την ολοκληρωτική καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής . Η καταδίκη της ειναι σιγουρη απο την Ελληνική δικαιωσυνη , ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ , ΑΛΛΑ την κανονική. Η κυβέρνηση των κατσαπλιαδων ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ.