Για «ασυνήθιστη συμμαχία» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τώρα έχουν την έδρα τους στη Βρετανία κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στη σημερινή του έκδοση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία και η Ελλάδα θέλουν να μοιραστούν μεταξύ τους κάποιους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο.

«Για να εξασφαλίσουν υπηρεσίες οι οποίες αναγκάζονται να μετακομίσουν λόγω του Brexit, οι κυβερνήσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα έχουν κάνει μια ασυνήθιστη συμμαχία: Οι Ελληνες στηρίζουν τη γερμανική επιθυμία να φέρουν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) στη Φρανκφούρτη και σε αντάλλαγμα οι Γερμανοί στηρίζουν τη μετακόμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Αθήνα», σημειώνει το περιοδικό και προσθέτει ότι την επόμενη εβδομάδα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θέλουν να αποφασίσουν στις Βρυξέλλες για την μετακόμιση των θεσμών.

«Θεωρείται θεαματική»

«Η συμμαχία Βερολίνου-Αθήνας θεωρείται θεαματική, διότι και οι δύο χώρες ήταν αντιμέτωπες για πολύ καιρό στη διάσωση της Ελλάδας», αναφέρεται.

Τονίζεται επίσης ότι προκειμένου να δρομολογηθεί αυτή η συμφωνία, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, «το οποίο στην Αθήνα είναι κυριολεκτικά μισητό» λόγω της λιτότητας κατά την ευρωκρίση, ζήτησε τη συνδρομή το υπουργείου Εξωτερικών – με την αποστολή να διερευνήσει την κοινή δράση.

«Η διπλωματική παράκαμψη είχε επιτυχία», καταλήγει το δημοσίευμα.